Wat is luchtverwarming

Snel en comfortabele en aangename temperatuur

Er zijn in Nederland veel woningen met (hete-) luchtverwarming. Vaak zijn dit nog gasgestookte ketels. De binnenlucht wordt door de luchtverwarmer aangezogen uit het huis en vaak ook vermengd met verse lucht van buiten, vervolgens wordt de lucht verhit in de luchtverwarmer, wordt dan via kanalen door de woning geleid en komt ten slotte via roosters in de diverse kamers.  Bij onze fabrikant en leverancier van luchtverwarmers Brink Climate Systems uit Staphorst wordt dagelijks  gezorgd voor een hoge kwaliteit van onze luchtverwarmings producten en diensten. Naast kwaliteit is ook milieu een belangrijk aspect en dragen bij aan een duurzamere wereld en milieumanagement systeem  die voldoet aan de daarvoor geldende eisen.

Luchtverwarming

apoteket online cialis

Sommige zaken in het leven wilt u goed voor elkaar hebben. Neem de verwarming en ventilatie van uw woning. Stelt U prijs op gezonde en dus voldoende verse, frisse lucht in uw dagelijkse woonomgeving. Dan is de meest logische keuze luchtverwarming.
Luchtverwarming zorgt voor een constante en aangename luchtcirculatie, behaaglijk warm naar verfrissend koel, door het hele huis op basis van verse en gefilterde lucht. Je ziet het niet, maar merkt het wel. Door de afwezigheid van traditionele radiatoren Heeft u een enorme inrichtingsvrijheid. Een systeem van luchtkanalen en onopvallende roosters zorgt ervoor Dat de binnenkomende lucht naar de ruimten wordt gevoerd. De luchtjes en dempen van keuken, badkamer en toilet worden via de aangebrachte ventilatievoorzieningen naar buiten gebracht. De Voortdurende Luchtverversing (en filtering) houdt de lucht fris en Ongewenste stofdeeltjes blijven buiten de deur. Door de langzaam circulerende lucht is de woning snel op temperatuur, Terwijl het hoge rendement van de luchtverwarmer de stookkosten laag houdt.  Een luchtverwarmer is de basis van elk type hete luchtverwarming. De manier waarop de luchtverwarmer van warmte wordt voorzien verschilt per type en kan direct (in het toestel) of indirect (van buiten het toestel) zijn. Een luchtverwarmingsoplossing kan worden geïnstalleerd op gas  (direct-gestookt met  onze Allure serie of indirect-gestookt met onze Elan serie  in combinatie met een cv-ketel, stadsverwarming of een hybride warmtepomp.  Voor productinformatie: Allure en Elan.
                                   
Links: Indirectgestookt Brink Elan
Rechts: Directgestookt Brink HR Allure

Snel en Comfortabel een aangename temperatuur

Gezonde lucht én snel een aangename temperatuur in huis, zowel op koude als warme dagen?  Een luchtverwarmingssysteem van Brink kan de woning niet alleen verwarmen, maar in veel gevallen ook ventileren en koelen. Met diverse modules wordt een systeem gebouwd dat het hele huis voorziet van excellente lucht én een behaaglijke temperatuur.
Bij hete luchtverwarming wordt warmte of koude getransporteerd via de lucht; het reageert snel, biedt veel comfort en is energiezuinig. De gewenste temperatuur in huis wordt veel sneller bereikt dan met vloer- of radiatorverwarming. Bovendien is het te combineren met een cv-ketel of stadsverwarming en, in een goed geïsoleerde woning, ook met een warmtepomp of zelfs hybride.

Hoe werkt luchtverwarming?

Een luchtverwarmingsinstallatie zorgt voor een constante luchtcirculatie door het gehele huis. De aangezogen (retour) lucht wordt in de luchtverwarmer verwarmd en wordt vervolgens door een kanalenstelsel (toevoer) ingeblazen. Deze verwarmde lucht dringt langzaam en geruisloos de verschillende kamers van het huis binnen via de vloer- en of wandroosters die er zijn geïnstalleerd. De lucht wordt daarna opnieuw aangezogen, gefilterd en opnieuw opgewarmd. Door dit geïntegreerd ventilatiesysteem wordt een optimaal comfortabel binnenklimaat gecreëerd.

Direct of indirect gestookt

Bij een directgestookte luchtverwarmer wordt de warmte opgewekt in het toestel zelf, door een verwarmingselement op gas. Bij een indirect gestookte luchtverwarmer wordt de warmte opgewekt in een apparaat of systeem buiten de luchtverwarmer, bijvoorbeeld door een Brink HR CV-ketel, een samenwerking met een Hybride warmtepomp of op stadsverwarming.  Indirect gestookte luchtverwarmers zijn compact en daardoor ook goed in kleinere ruimtes te installeren.

 
ALLURE
ELAN 10, 16, 25 2.0
ELAN 25 3.0
ELAN 4
  direct of indirect direct indirect indirect indirect
  verwarmen ja ja ja ja
  energiedrager gas water* water* water*
  Multi zoneregeling  optioneel optioneel beide mogelijkdoor uitbreiding stapelbare units
  upflow/downflow beide mogelijk** beide mogelijk upflow zijwaarts
  koelen met topkoeling** met topkoeling met koud water (tot max. 16°C) met koud water (tot max. 16°C)
  ventileren optioneel met balansventilatie (Flair of Renovent) optioneel met balansventilatie (Flair of Renovent) optioneel met balansventilatie (Flair of Renovent optioneel met balansventilatie (Flair of Renovent)
  buitenlucht aansluiting ja mogelijk mogelijk
  capaciteit (kW) 10, 16, 25, 40 10, 16 en 25 25 4
  te combineren met: (top)koeling, warmte-pomp-chiller, balansventilatie met WTW (top)koeling, warmte-pomp-chiller, balansventilatie met WTW warmte-pomp-
chiller, balansventilatie met WTW
(top)koeling, warmte-pomp-
chiller, balansventilatie met WTW
  warm tapwatervoorziening optioneel optioneel optioneel
* van Brink HRE CV-ketel, stadsverwarming of warmtepomp
 **m.u.v. Allure B-10 HR

 

Luchtverwarming en ventilatie via dezelfde kanalen

Voor alle soorten luchtverwarming geldt dat de warme of koele (tot 16°C) lucht via de (bestaande) luchtkanalen verspreid wordt en via roosters de verschillende leefruimtes binnenkomt. Onze luchtverwarmers zijn perfect te combineren met onze ventilatieoplossingen. Een extra kanalensysteem is niet nodig, omdat de warme (of koele), zuivere lucht wordt vervoerd door dezelfde kanalen.

Nagenoeg onzichtbaar

Onhandige radiatoren, ontsierende  buizen, stofnesten, de nadelen van CV zijn  bekend. Steeds meer bewoners kiezen dan ook voor de stijlvolle eenvoud van luchtverwarming. Het enige wat u ervan  ziet, zijn de onopvallende designroosters in wand of vloer. Een intelligent systeem dat zich volkomen terughoudend opstelt in uw met zorg samengesteld interieur. Bij de inrichting van uw woning heeft u geen last van radiatoren. Ongestoord kunt u spelen met de ruimte en uw meubilair krijgt zo alle aandacht die het verdient. Jarenlang garandeert luchtverwarming een onzichtbare, geruisloze en behaaglijke warmte. Op elke plek in uw huis, door alle seizoenen heen. Verwarming waarmee u uzelf verwent. Roosters voor verwarming in z’n mooiste vorm.

Uitblaasroosters

Traditioneel worden de toevoerroosters bij de gevel geplaatst (net als de radiatoren bij een CV ­installatie). Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Bij de uitstekende luchtdichtheid en thermische kwaliteit van de moderne woningen kan de warmte vaak beter vanuit de kern of binnenwand van de woning worden ingebracht via onopvallende roosters. Er zijn ook situaties waarbij de roosters in het plafond kunnen worden geplaatst. Voor het inblazen van de warme lucht en het afzuigen daarvan zijn verschillende soorten roosters beschikbaar. De standaard roosters zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en kunnen (tegen meerprijs) in elke RAL- kleur worden aangeboden. Daarnaast zijn er ook fraaie aluminium roosters beschikbaar. Deze zijn afgewerkt in een satijnglanzende, naturelkleurige finish.

Kijk eens in onze shop voor prijzen en info. naar shop klik op button!

Binnenklimaat

We praten de afgelopen jaren in onze branche over iets dat veel impact heeft. De energietransitie en de maatregelen die genomen worden om woningen te verduurzamen. Aanpassingen die beter zijn voor het klimaat en voor de energierekening. Woningen worden vaak voorzien van zonnepanelen en warmtepompen en ook van betere isolatie en isolerende beglazing. Maatregelen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat warmte beter binnen blijft, zodat de thermostaat lager kan. Mooie initiatieven, noodzakelijk, en goed voor het klimaat en de energierekening. Maar al dat dichtmaken heeft wel invloed op de luchtkwaliteit in onze woning.
Wanneer van tevoren niet goed is nagedacht over ventilatie, worden woningen slecht voorzien van verse lucht. Zo hopen bijvoorbeeld fijnstof, vocht en CO2 zich snel op in de woning. Naast dat deze lucht niet comfortabel is om in te ademen, kan het ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo kan de bewoner bij een te hoge concentratie CO2 klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en sufheid krijgen. Kortom, dat is niet gezond en niet prettig en  kan gewoon veel beter.

Een modern systeem voor moderne woningen, maar ook voor uw bestaande authentieke woning is dit bijna onzichtbare systeem toepasbaar.

Onopvallende roosters en een eenvoudig kanalensysteem zijn voldoende om de voordelen van luchtverwarming optimaal tot hun recht te laten komen in de hele woning. De slimme regeling warmt vertrekken nagenoeg onmerkbaar op. De werking is storingsvrij en vergt een minimum aan onderhoud.

Filtering

Het standaard filter haalt 95% en het optionele fijnstoffilter haalt zelfs 99% van de stofdeeltjes uit de lucht. Ideaal voor mensen met gevoelige luchtwegen. Het filter laat zich gemakkelijk reinigen.
Lucht bevat stof. Een natuurlijk feit. Maar het slimme, standaard filtersysteem van Brink verwijdert voor u maar liefst 95% van de stof uit de lucht. Niet even, maar continu. Dat draagt natuurlijk flink bij aan uw wooncomfort en gezondheid. En gemak dient de mens, want het filter bereikt u probleemloos vanaf de voorzijde.

Comfortabel / gezond

Het is terecht dat mensen veel aandacht besteden aan hun gezondheid en dat van hun gezin. In een woning is nu eenmaal altijd stof aanwezig. Dit wordt veroorzaakt door activiteiten van mens en dier. Dit stof gaat op lastig schoon te maken plaatsen zitten en heeft hierdoor een negatieve invloed op de kwaliteit van de binnenlucht. Vooral mensen met luchtwegproblemen ondervinden veel hinder van stof.
Het  luchtverwarmingssysteem van Brink is voorzien van een filter waarmee 95% van de stof uit de lucht wordt gefilterd. Een schoon en gezond gevoel!

Fijnstoffilter / Elektrostatisch principe

Voor mensen met gevoelige luchtwegen is ook het filteren van de allerkleinste stofdeeltjes een letterlijke opluchting. Hiervoor is een elektronisch fijnstoffilter beschikbaar. Deze verwijdert vrijwel alle vervuiling (99%) uit de lucht zoals pollen, stuifmeel, schimmels, tabaksrook en kiemen.


Als optie een hoogwaardig fijnstoffilter (elektronisch filter) beschikbaar. Ideaal voor fijnstofbelaste gebieden zoals bij wegen en/of luchthavens. Ook mensen met gevoelige luchtwegen hebben profijt van deze fijnstoffilters. Dit filter past alleen in de daarvoor bedoelde filtercassette inclusief aansluitset. De werking van het elektronisch fijnstoffilter voor de luchtverwarmer is gebaseerd op het elektrostatische principe. In een aluminium cassette bevindt zich glasvezeldoek dat onder spanning wordt gebracht. Doordat het doek is geladen, verandert het in een ‘fijnstoffilter’ en worden zelfs microscopisch fijne stofdeeltjes aangetrokken. Het elektronisch luchtfilter heeft een zeer laag stroomverbruik (2 Watt) en een veilige voeding van 24 Volt.

Onderhoud

In de luchtverwarmers worden standaard G3 stoffilters toegepast, uiteraard is het van groot belang dat er goed gefilterd wordt en dat deze door de bewoners het filter eens in de maand wordt uitgezogen/gereinigd. De  stoffilters  dienen minimaal 1x per jaar vervangen te worden!. U dient zelf de filters tussentijds schoon te houden. Om ook in de toekomst een gezond binnenklimaat te kunnen blijven realiseren is goed en regelmatig onderhoud van een luchtverwarmer nodig.

Een goede combinatie

Luchtverwarming, koeling en ventilatie zijn aparte systemen, die heel goed gecombineerd kunnen worden. Dat scheelt aanzienlijk in uw energiekosten. Via een uitgekiend systeem van warmteterugwinning neemt de verse lucht de temperatuur over van de lucht die uw woning verlaat. Voor meer informatie neem contact met ons op.

Kijkt u ook eens op onze website luchtverwarmingshop hier kunt u informatie bekijken onder button projecten van onze vervangingsprojecten van Direct en Indirect gestookte luchtverwarmers en systemen door geheel Nederland.

Verbruik

Luchtverwarming is een uiterst zuinig, comfortabel een snel reagerend systeem en biedt heel wat voordelen:
De warme lucht mengt zich met de reeds circulerende lucht, waardoor zowel warme als verse lucht zeer gelijkmatig worden verspreid.
Wanneer de luchtverwarmer niet brandt maar alleen circuleert en ventileert, schakelt het systeem uit zuinigheidsoverwegingen terug naar een lager toerental.
Dankzij een speciaal ontwikkelde warmtewisselaar in het rookgas-afvoersysteem dat in het luchtverwarmingssysteem is ingebouwd, kan 90 tot 95% van de afgevoerde warmte worden gebruikt om nieuwe lucht te verwarmen. Ventileren op deze manier kost nauwelijks energie en levert een flinke gasbesparing op.
De korte opwarmtijd wordt gecombineerd met een hoog thermisch comfort;

Comfort

De opwarmtijd is kort en u kunt de temperatuur heel nauwkeurig regelen. U hoeft dus overdag niet te verwarmen als er niemand thuis is.
Het systeem voert steeds verse en gefilterde lucht aan.
Optimale verspreiding van de warmte: de warmte die binnenkomt via zuidgerichte ramen of van de openhaard kan via luchtverwarming gelijkmatig door de hele woning verdeeld worden.
Omgekeerd kan ook koele lucht van buiten (100% buitenluchtregeling) gebruikt worden om de leefruimtes in de zomer af te koelen.
Gemakkelijk om met droge lucht af te rekenen door het plaatsen van een centrale luchtbevochtiger.
Omdat de luchtcirculatie comfortabel verloopt, is de werking van het verwarmingssysteem nauwelijks merkbaar.
Eenvoudig uit te breiden met koeling. De apparatuur kan zodanig afgesteld worden, dat wanneer in de zomer de (kamer)-temperatuur een bepaalde waarde overschrijdt, automatisch op airco wordt overgeschakeld. Door het gebruik van lucht als geleider van warmte in plaats van water is de kans. Luchtjes en dampen uit keuken en badkamer worden direct naar buiten gevoerd via een aangebrachte ventilatie.

Esthetiek

Bij nieuwbouw bespaar je met luchtverwarming heel wat ruimte: je hoeft immers geen verwarmingselementen (radiatoren of convectoren) plaatsen. Bij luchtverwarming zitten er enkel kleine roosters in de muur, de vloer of het plafond. De kanalen kunnen in de vloeren, tussen de wanden, tegen het plafond in de kelder of in de verloren ruimte in de nok van het dak worden weggewerkt.

Duurzaam

Met het nieuwe bouwbesluit en daaraan verbonden regels betreffende isolatie en ventilatie, kan het interessant zijn om een luchtverwarmingsinstallatie te laten plaatsen.
Een direct gestookte luchtverwarming kan natuurlijk op uw gasleiding worden aangesloten, maar sinds enige tijd worden luchtverwarming installaties ook op duurzamere energiebronnen aangesloten zoals, warmtepompen, zonneboilersystemen en zelfs elektrisch elementen met Photo Voltais zonnepanelen en kan zelfs de gasmeter en het vastrecht hiervan verdwijnen.

Vakbekwame installateur(s)

Los van deze materie is het van groot belang dat er een degelijke studie is gemaakt van de juiste keuze door een vakbekwame installateur, die in zijn ontwerpberekening voldoende toevoer- en retourroosters, kanalen van voldoende grote, daardoor lage luchtsnelheden heeft zowel in de kanalen als aan de roosters en daardoor ook zo weinig mogelijk geluid geproduceerd wordt.

Met luchtverwarming van Brink Climate Systems heeft u een aantal belangrijke voordelen:

 1. Gezond en comfortabel leef- en werkklimaat.
 2. Eén geïntegreerde installatie voor verwarming, koeling én ventilatie.
 3. Geen storende leidingen en radiatoren, dus ruimtewinst en een grote vrijheid van inrichten.
 4. Optimaal binnenmilieu door continue ventilatie en luchtfiltering.
 5. Geen water, maar directe verwarming van lucht.
 6. Lage kosten door een heel hoog rendement.
 7. Eenvoudig uit te breiden met free-koeling of topkoeling.
 8. Korte opwarmtijd en daardoor een hoog thermisch comfort.
 9. De constante luchtcirculatie verdeelt warmte van andere energiebronnen zoals zoninstraling gelijkmatig over het hele gebouw.
 10. Behoud van de gebouwconstructie door gecontroleerde en continue ventilatie.
 11. Goed te combineren met warmteterugwinning.

Ervaringen met Brink Luchtverwarming

“De snel reagerende verwarming in de winter, de koelmogelijkheden in de zomer én het weinige onderhoud zorgen ervoor dat wij fan zijn van luchtverwarming!”

“Koelen en verwarmen met buitenlucht: gezond, slim voor de portemonnee en gewoon heel erg prettig”

Bron: Brink Klanttevredenheidsonderzoek