Brink Indirect-gestookt Elan

Indirect gestookt met de  BRINK “Elan 2.0 / 2.1 / 3.0”

Elan 4,  Elan 10 2.0, Elan 16 2.0, Elan 25 2.1 en Elan 25 3.0 indirect-gestookte luchtverwarmer

Elan 4                                               Elan 10 2.0 / Elan 16 2.0 / Elan 25 2.1 / Elan 25 3.0

 

Het Elan toestel is leverbaar in vijf uitvoeringen:

 • Elan 4 in rechter of linker uitvoering.
 • Elan 10 2.0
 • Elan 16 2.0
 • Elan 25 2.1
 • Elan 25 3.0

 

Het Elan toestel is een indirect gestookte luchtverwarmer en is geschikt voor installaties waarbij warmwater (cv-combiketel) aanbod aanwezig is. Ook is het toestel geschikt voor stadsverwarming. Het opgenomen elektrische vermogen wordt sterk gereduceerd doordat er gebruik gemaakt wordt van een gelijkstroomventilator. Deze ventilator heeft een hoog elektrisch rendement onder alle gebruiksomstandigheden. Er bestaat de mogelijkheid de Elan luchtverwarmer te combineren met de warmteterugwinunit Renovent Excellent of Renovent Elan. De luchthoeveelheid wordt automatisch aangepast aan de uitblaastemperatuur van het toestel. Dit alles zorgt voor een zeer gelijkmatige ruimtetemperatuur, waardoor een perfect binnenklimaat wordt gerealiseerd.

De Elan 4 is een geavanceerde luchtverwarmer voor gebruik in woonhuizen. De lucht wordt verwarmd door een warmtewisselaar. Afhankelijk van de uitblaastemperatuur zal de systeemventilator traploos meer of minder lucht transporteren door het toestel.
Een besturingsunit met een microprocessor regelt en controleert de veilige werking van het toestel. Met behulp van het display en de bedieningstoetsen kunnen de instelwaarden worden aangepast en de actuele meetwaarden, een filtermelding en storingen worden uitgelezen.

 

Elan 4

                     

Elan 4

Het Elan 4 toestel is een indirect gestookte luchtverwarmer voor gebruik in woonhuizen. Om een perfect binnenklimaat met een gelijkmatige ruimtetemperatuur te realiseren wordt het luchtdebiet automatisch aangepast aan de uitblaastemperatuur. Indien gewenst kan het toestel (deels) buitenlucht aanzuigen De Elan 4 heeft een nominale verwarmingscapaciteit van 4 kW. De Elan 4 kan worden gecombineerd met een warmtepomp voor verwarmen en koelen of met een cv-ketel of andere warmtebron. Mede door een laag energieverbruik is de Elan 4 ook een perfecte oplossing voor Nul op de Meter-woningen en (zeer) goed geïsoleerde woningbouw. Met meerdere Elan 4 toestellen kan de woning eenvoudig gezoneerd worden in slaap- en woonvertrekken en/of de zon- of schaduwkant van de woning. De Elan 4 is uitgevoerd met een intelligente regeling waarbij in combinatie met de Renovent Excellent ook de ventilatie via CO2-sensoren kan worden geregeld. Bij een linker uitvoering van de Elan 4 is de uitblaasopening D250 aan de linkerkant geplaatst.

Het Elan 4 toestel is geschikt voor:

 • Installaties waarbij warmwater aanbod aanwezig is (HRE combi cv ketel)
 • Stadsverwarming

 

Om verschillende bedrijfssituaties in te stellen op het toestel kan gebruik gemaakt worden van een 4- standenschakelaar. Het toestel kan worden gecombineerd met de warmteterugwinunit Renovent Excellent type 4/0 of type 3/1.

Combinatie met een WTW-installatie

Indien de Elan 4 in combinatie met een warmteterugwinunit wordt gebruikt, kan de regeling van de systeemventilator met het WTW programma worden gekoppeld aan de warmteterugwinunit. Met de 4-standenschakelaar van de warmteterugwinunit kan dan ook het luchtdebiet van de systeemventilator in de Elan 4 worden bepaald.

CO₂ -regeling

Er kunnen maximaal 4 CO2 sensoren op de Elan 4 worden aangesloten. Met elk van deze CO2 sensoren wordt de luchtkwaliteit in de afzonderlijke verblijfsruimten, waarop de Elan 4 is aangesloten, onderhouden. De CO2 sensoren hebben een minimale en een maximale instelwaarde. Als de CO2 concentratie in een verblijfsruimte boven de minimale instelwaarde komt, neemt het luchtdebiet van de systeemventilator van de Elan 4 toe. Het luchtdebiet varieert op basis van de gemeten CO2 concentratie(s). Het te leveren luchtdebiet wordt gebaseerd op de verblijfsruimte (CO2 sensor) met de hoogste CO2 concentratie.

Filter maandelijks reinigen

 • De meldingstekst FILTER wordt weergegeven op het display.
 • Indien van toepassing, de rode indicatie led bij de standenschakelaar met filterindicatie brandt.
 • Gebruik het toestel nooit zonder filter.
 • Het filter moet jaarlijks worden vervangen.

 

Gebruik het Servicemenu  om de filter melding te resetten. De besturing van het toestel begint dan opnieuw te tellen tot de volgende reinigingsbeurt nodig is. Een filter reset kan op elk moment worden gedaan.
Als het filter niet tijdig wordt gereinigd of vervangen wordt de werking van het toestel belemmerd.

Technische gegevens Elan 4:

 • Voedingsspanning         230/50 V/Hz
 • Capaciteit                        2,6 – 2,8 kW
 • Afmetingen (LxBxH)    676 x 640 x 429 mm
 • Gewicht                            40 kg
 • Filterklasse                      G3
 • Luchtverplaatsing          Nominaal 400 m3/h, Maximaal 450 m3/h

 

Elan 10 2.0

                                 

Elan 10 2.0

De Elan is een indirect-gestookte luchtverwarmer die speciaal inzetbaar is voor smalle opstellingsruimten zoals bij vervanging van de Brink B-8 dounflow, het oude podium [uitblaaskast] van de B-8 blijft gehandhaafd en de nieuwe Brink Elan SWB kan op dit podium geplaatst worden zonder grote aanpassingen, ideaal voor vervanging van direct gestookt met een B-8 naar indirect gestookt en hierbij de Brink Elan 2.0 met een Brink HRE combigaswandketel.

Het Elan toestel is een indirect gestookte luchtverwarmer en is geschikt voor installaties waarbij warmwater aanbod aanwezig ( HRE combigaswandketel ) is. Ook is het toestel geschikt voor stadsverwarming. Het opgenomen elektrische vermogen wordt sterk gereduceerd doordat er gebruik gemaakt wordt van een gelijkstroomventilator. Deze ventilator heeft een hoog elektrisch rendement onder alle gebruiksomstandigheden.

Er bestaat de mogelijkheid de Elan luchtverwarmer te combineren met de warmteterugwinunit Renovent Excellent of Renovent Elan. De luchthoeveelheid wordt automatisch aangepast aan de uitblaastemperatuur van het toestel. Dit alles zorgt voor een zeer gelijkmatige ruimtetemperatuur, waardoor een perfect binnenklimaat wordt gerealiseerd.  De Elan 16 en Elan 25 worden af fabriek altijd geleverd in Upflow uitvoering!

Door de installateur is op eenvoudige wijze het toestel aan te passen naar respectievelijk een Upflow uitvoering of een Downflow uitvoering. Het toestel is standaard voorzien van een vorstbeveiliging deze zorgt ervoor dat de warmtewisselaar niet kan bevriezen. Het toestel wordt stekkerklaar afgeleverd. Het toestel moet bij plaatsing worden verbonden met de systeemluchtkanalen, de condensafvoer (indien van toepassing bij een gemonteerde Brink Renovent WTW) en het elektriciteitsnet. Er bestaat de mogelijkheid om een separate ventilatieschakelaar aan te sluiten. Met deze schakelaar kan men het toestel in 4 verschillende situaties schakelen. Het Elan toestel kan ook worden ingesteld voor buitenluchtregeling.

Constante filtering
De standaard filters (vlakfilters) halen 95% van de stofdeeltjes uit de lucht. Het fijnstoffilter
(klasse F6) haalt er zelfs 99% uit en is uitermate geschikt voor mensen met allergieproblemen.

Display
De Elan luchtverwarmer is voorzien van een display, waarmee het toestel is in te stellen. De
oorzaak van een eventuele storing wordt hier of op de ruimtethermostaat aangegeven.

De Elan 10 wordt af fabriek altijd geleverd in Downflow uitvoering;

Technische gegevens Elan 10 2.0:

 • Voedingsspanning         230/50 V/Hz
 • Capaciteit                         8 – 10 kW
 • Afmetingen (LxBxH)    655 x 450 x 550 mm
 • Gewicht                            32 kg
 • Filterklasse                      G3
 • Luchtverplaatsing          Nominaal 650m3/h, Maximaal 800 m3/h

 

Elan 16 2.0 en Elan 25 2.1

                               

Elan 16 2.0 / Elan 25 2.1

Het Elan toestel is een indirect-gestookte luchtverwarmer en is geschikt voor installaties waarbij warmwater aanbod aanwezig ( HRE combigaswandketel ) is. Ook is het toestel geschikt voor stadsverwarming. Het opgenomen elektrische vermogen wordt sterk gereduceerd doordat er gebruik gemaakt wordt van een gelijkstroomventilator. Deze ventilator heeft een hoog elektrisch rendement onder alle gebruiksomstandigheden. Er bestaat de mogelijkheid de Elan luchtverwarmer te combineren met de warmteterugwinunit Renovent Excellent of Renovent Elan. De luchthoeveelheid wordt automatisch aangepast aan de uitblaastemperatuur van het toestel. Dit alles zorgt voor een zeer gelijkmatige ruimtetemperatuur, waardoor een perfect binnenklimaat wordt gerealiseerd.

De Elan 16 en Elan 25 worden af fabriek altijd geleverd in Upflow uitvoering! Door de installateur is op eenvoudige wijze het toestel aan te passen naar respectievelijk een Upflow uitvoering of een Downflow uitvoering. Het toestel is standaard voorzien van een vorstbeveiliging deze zorgt ervoor dat de warmtewisselaar niet kan bevriezen. Het toestel wordt stekkerklaar afgeleverd. Het toestel moet bij plaatsing worden verbonden met de systeemluchtkanalen, de condensafvoer (indien van toepassing bij een gemonteerde Brink Renovent WTW) en het elektriciteitsnet. Er bestaat de mogelijkheid om een separate ventilatieschakelaar aan te sluiten. Met deze schakelaar kan men het toestel in 4 verschillende situaties schakelen. Het Elan toestel kan ook worden ingesteld voor buitenluchtregeling.

Constante filtering
De standaard filters (vlakfilters) halen 95% van de stofdeeltjes uit de lucht. Het fijnstoffilter
(klasse F6) haalt er zelfs 99% uit en is uitermate geschikt voor mensen met allergieproblemen.

Display
De Elan luchtverwarmer is voorzien van een display, waarmee het toestel is in te stellen. De
oorzaak van een eventuele storing wordt hier of op de ruimtethermostaat aangegeven.

Technische gegevens Elan 16 2.0:

 • Voedingsspanning         230/50 V/Hz
 • Capaciteit                         11 – 16 kW
 • Afmetingen (LxBxH)    677 x 550 x 765 mm
 • Gewicht                            62 kg
 • Filterklasse                      G3
 • Luchtverplaatsing          Nominaal 800 m3/h, Maximaal 1350 m3/h

Technische gegevens Elan 25 2.1:

 • Voedingsspanning         230/50 V/Hz
 • Capaciteit                         22 – 25,3 kW
 • Afmetingen (LxBxH)    677 x 550 x 765 mm
 • Gewicht                            65 kg
 • Filterklasse                      G3
 • Luchtverplaatsing          Nominaal 1800 m3/h, Maximaal 2350 m3/h

 

Nieuw!  2024 Elan 25 3.0

Aan de serie Elan luchtverwarmers is de Elan 25 3.0 toegevoegd die, in tegenstelling tot de al bestaande Elan 10/16/25, naast verwarmen ook standaard kan koelen. De Elan 25 3.0 is een indirect gestookte hoog rendement luchtverwarmer met een maximale verwarmingscapaciteit van 25 kW. De Elan 25 3.0 kan, in tegenstelling tot de 2.0-serie luchtverwarmers, naast verwarmen ook standaard koelen. Steeds vaker wordt in nieuwbouwwoningen gekozen voor een duurzame warmtepomp die naast warm water voor verwarming en tapwater ook koud water kan produceren om te kunnen koelen. Door de extra koelmogelijkheid van de Elan 25 3.0 worden de specifieke voordelen van het klimatiseren met lucht, zoals een snelle regeling, in de winter én zomer benut. Met deze nieuwste Brink luchtverwarmer creëer je een comfortabel thuis met de juiste temperatuur in elk seizoen. De Elan 25 3.0 kan verwarmen en koelen en kan ook eenvoudig met de Brink ventilatietoestellen met warmteterugwinning (WTW) gecombineerd worden, zoals een Flair-toestel. Wanneer de Elan 25 3.0 met de Multi zoneregeling wordt gecombineerd wordt voldaan aan de overheidseisen voor temperatuurregeling per verblijfsgebied- of ruimte. Daarnaast wordt ook de ventilatie automatisch geregeld per zone met CO2-sensoren. De Elan 25 3.0 is leverbaar in een Upflow-uitvoering.

Energiezuinig
De Elan is voorzien van een energiezuinige gelijkstroomventilator. Op deze manier biedt het toestel zowel een stille als een energie-efficiënte oplossing.

Technische gegevens Elan 25 3.0:

 • Voedingsspanning         230/50 V/Hz
 • Capaciteit                         22 – 25,3 kW
 • Koelcapaciteit                 8 – 9 kW
 • Afmetingen (LxBxH)    704 x 550 x 1208 mm
 • Gewicht                            72 kg
 • Filterklasse                      G3
 • Luchtverplaatsing          Nominaal 1800 m3/h, Maximaal 2200 m3/h
 • Energieverbruik              350 – 730 Watt

 

De Elan 25 3.0 is een indirect gestookte hoog rendement luchtverwarmer met een maximale verwarmingscapaciteit van 25 kW. De Elan 25 3.0 kan naast verwarmen ook standaard koelen. Steeds vaker wordt in nieuwbouwwoningen gekozen voor een duurzame warmtepomp die naast warm water voor verwarming en tapwater ook koud water kan produceren om te kunnen koelen. Door de extra koelmogelijkheid van de Elan 25 3.0 worden de specifieke voordelen van het klimatiseren met lucht, zoals een snelle regeling, in de winter én zomer benut. Met deze nieuwste Brink luchtverwarmer creëer je een comfortabel thuis met de juiste temperatuur in elk seizoen. De Elan 25 3.0 kan verwarmen en koelen en kan ook eenvoudig met de Brink ventilatietoestellen met warmteterugwinning (WTW) gecombineerd worden, zoals een Flair-toestel.

Wanneer de Elan 25 3.0 met Multi zoneregeling wordt gecombineerd wordt voldaan aan de overheidseisen voor temperatuurregeling per verblijfsgebied- of ruimte. Daarnaast wordt met de Multi zoneregeling ook de ventilatie automatisch geregeld per zone met CO2-sensoren. De Elan 25 3.0 is beschikbaar in Upflow-uitvoering.

De Elan 25 3.0 is een vloeistofgevoede luchtbehandelingsunit (LBK) die woningen kan koelen of verwarmen. Om
ideale binnenklimaatomstandigheden te garanderen, wordt het ventilatortoerental in verwarmingsmodus automatisch aangepast, afhankelijk van de uitblaastemperatuur. Het ventilatortoerental in de koelmodus is niet variabel. Minimale en Maximale ventilator toerentallen worden ingesteld tijdens In bedrijf stellen.
Het toestel is ontworpen voor huishoudelijk gebruik. Op het bedieningspaneel kunnen diverse instellingen worden gemaakt.

Het toestel is geschikt voor:

 • Verwarming indien voorzien van warm water van bijvoorbeeld een warmtepomp, gasboiler of elektrische boiler.
 • Koeling indien voorzien van koud water van bijvoorbeeld warmtepomp of airconditioningsysteem.
 • Stadsverwarmingssystemen

 

Het toestel kan worden gecombineerd met:

 • Een warmteterugwinningstoestel om de woning van frisse lucht te voorzien.
 • Een meerstandenschakelaar (met filterindicatie)
 • Draadloze afstandsbedieningen
 • Een Multi Room Controller-systeem

 

DOWNLOAD PRODUCT BROCHURE

Voor meer informatie over de Brink Elan 25 3.0 download je hier het leaflet.

 

Brink Multi Room Controller Zoneregeling

De Roomcontroller is, samen met een Elan luchtverwarmer die aangestuurd wordt door een warmtebron, zoals een warmtepomp, cv-ketel, stadsverwarming of andere bronnen om te verwarmen, de basis van de Muti zoneregeling. Met de Multi zoneregeling kan elke zone of verblijfsruimte, zoals woonkamer en slaapkamer, worden voorzien van een kamerthermostaat voor individuele temperatuurregeling en een CO2-sensor voor automatische regeling van de ventilatie. De Multi zoneregeling zorgt ervoor dat er alleen in ruimtes wordt verwarmd en/of geventileerd waar dat nodig is. De Roomcontroller verbindt met Ebus-communicatie alle aangesloten componenten zoals sensoren en zonekleppen. De Roomcontroller wordt geleverd met netadapter.

 

DOWNLOAD PRODUCT BROCHURE

Voor meer informatie over de Brink Elan multi zoneregeling download je hier het leaflet.

 

 

Uitbreiding met de Brink Elan Renovent met warmte terugwinning  

                       

De Elan is eenvoudig uit te breiden met de warmte terugwinunit Renovent Elan.

Door dezelfde vormgeving vormen de twee op elkaar gezette toestellen optisch één geheel.

                                   

Elan Renovent WTW

De Brink Renovent Elan is een ventilatie-unit met warmte-terug-winning met een rendement van 95%, een maximale ventilatiecapaciteit van 225 m3/h en energiezuinige ventilatoren.

Kenmerken Renovent Elan:

 • Traploze instelbaarheid luchthoeveelheden via bedieningspaneel.
 • De aanwezigheid van filterindicatie op het toestel en de mogelijkheid voor filterindicatie op de standenschakelaar.
 • Een vorstregeling die ervoor zorgt dat het toestel ook bij lage buitentemperaturen optimaal blijft functioneren en indien noodzakelijk ook de eventueel extra gemonteerde voorverwarmer inschakelt.
 • Constante flow regeling.
 • Energiezuinig.
 • Hoog Rendement.

 

De Renovent Elan is uitsluitend leverbaar in twee uitvoeringen namelijk een linker- of een rechteruitvoering.
Bij de linker uitvoering zitten de filters rechts achter de filterdoppen. bij de rechter uitvoering zitten de filters rechts achter de filterdoppen.  De positie van de luchtkanalen is bij deze twee uitvoeringen verschillend!

Als accessoire is een set leverbaar waarmee het toestel door de installateur is om te bouwen naar een Plus uitvoering. Deze Plus uitvoering heeft een uitgebreidere besturingsprint met meer aansluitmogelijkheden. In dit installatievoorschrift wordt  ook de Renovent Elan besproken met Plus uitvoering besturingsprint

Constante filtering

De standaard filters (vlakfilters) halen 95% van de stofdeeltjes uit de lucht. Het fijnstoffilter
(klasse F6) haalt er zelfs 99% uit en is uitermate geschikt voor mensen met allergieproblemen.

Display

De Renovent Elan Warmteterugwinunit  is voorzien van een display, waarmee het toestel is in te stellen. De
oorzaak van een eventuele storing wordt hier of op de ruimtethermostaat aangegeven.

Download hier de Elan productfolder.

 

DOWNLOAD PRODUCT BROCHURE

Voor meer informatie over de Brink Elan download je hier het leaflet.