Voordelen luchtverwarming

Voordelen luchtverwarming

Luchtverwarming is een zeer goed, comfortabel en zuinig systeem, met heel wat mogelijkheden. Uiteraard ervan uitgaand dat het verwarmingssysteem wordt aangelegd volgens de installatie richtlijnen, maar dat geldt voor ieder ander systeem.
Hoe beter de woning geïsoleerd wordt, hoe interessanter het wordt om een luchtverwarmingsinstallatie te laten installeren.

Vergeet echter niet, GEEN ENKEL SYSTEEM is zonder nadelen.

Luchtverwarming geeft een behaaglijke, gelijkmatige confortabele temperatuur, en voorziet het huis voortdurend van verse lucht.  Tevens is het mogelijk om de installatie uit te breiden met topkoeling (optie). Drie functies in één dus. Hoe werkt luchtverwarming nu eigenlijk, en zijn er ook nadelen verbonden aan dit systeem?


Hoe werkt luchtverwarming?

Een luchtverwarmingsinstallatie zorgt voor een constante luchtcirculatie door het gehele huis. De aangezogen (retour) lucht wordt in de luchtverwarmer verwarmd en wordt vervolgens door een kanalenstelsel (toevoer) ingeblazen. Deze verwarmde lucht dringt langzaam en geruisloos de verschillende kamers van het huis binnen via de vloer- en of wandroosters die er zijn geïnstalleerd. De lucht wordt daarna opnieuw aangezogen, gefilterd en opnieuw opgewarmd. Door dit geïntegreerd ventilatiesysteem wordt een optimaal confortabel binnenklimaat gecreëerd.

Verbruik

Luchtverwarming is een uiterst zuinig, comfortabel een snel reagerend systeem en biedt heel wat voordelen:
De warme lucht mengt zich met de reeds circulerende lucht, waardoor zowel warme als verse lucht zeer gelijkmatig worden verspreid. Wanneer de luchtverwarmer niet brandt maar alleen circuleert en ventileert, schakelt het systeem uit zuinigheidsoverwegingen terug naar een lager toerental. Dankzij een warmteterugwinapparaat (WTW) dat in het luchtverwarmingssysteem is ingebouwd, kan 90 tot 95% van de afgevoerde warmte worden gebruikt om nieuwe lucht te verwarmen. Ventileren op deze manier kost nauwelijks energie en levert een flinke gasbesparing op.
De korte opwarmtijd wordt gecombineerd met een hoog thermisch comfort;


Comfort

De opwarmtijd is kort en u kunt de temperatuur heel nauwkeurig regelen. U hoeft dus overdag niet te verwarmen als er niemand thuis is. Het systeem voert steeds verse en gefilterde lucht aan. Optimale verspreiding van de warmte: de warmte die binnenkomt via zuidgerichte ramen of van de openhaard kan via luchtverwarming gelijkmatig door de hele woning verdeeld worden. Omgekeerd kan ook koele lucht van buiten (100% buitenluchtregeling) gebruikt worden om de leefruimtes in de zomer af te koelen. Gemakkelijk om met droge lucht af te rekenen door het plaatsen van een centrale luchtbevochtiger. Omdat de luchtcirculatie confortabel verloopt, is de werking van het verwarmingssysteem nauwelijks merkbaar. Eenvoudig uit te breiden met koeling. De apparatuur kan zodanig afgesteld worden, dat wanneer in de zomer de (kamer)-temperatuur een bepaalde waarde overschrijdt, automatisch op airco wordt overgeschakeld. Door het gebruik van lucht als geleider van warmte in plaats van water is de kans. Luchtjes en dampen uit keuken en badkamer worden direct naar buiten gevoerd via een aangebrachte ventilatie.

Esthetiek

Bij nieuwbouw bespaar je met luchtverwarming heel wat ruimte: je hoeft immers geen verwarmingselementen (radiatoren of convectoren) plaatsen. Bij luchtverwarming zitten er enkel kleine roosters in de muur, de vloer of het plafond. De kanalen kunnen in de vloeren, tussen de wanden, tegen het plafond in de kelder of in de verloren ruimte in de nok van het dak worden weggewerkt.


Onderhoud

Belangrijk is dat de filters regelmatig worden schoongemaakt en vervangen.  De  stoffilters  dienen minimaal 1x per jaar vervangen te worden, U dient zelf de filters tussentijds schoon te houden, controle om de maand is aan te raden.


Duurzaam

Met het nieuwe bouwbesluit en daaraan verbonden regels betreffende isolatie en ventilatie, kan het interessant zijn om een luchtverwarmingsinstallatie te laten plaatsen.
Een direct gestookte luchtverwarming kan natuurlijk op uw gasleiding worden aangesloten, maar sinds enige tijd worden luchtverwarminginstallaties ook op duurzamere energiebronnen aangesloten zoals, warmtepompen, zonneboilersystemen en zelfs elektrisch elementen met Photo voltais zonnepanelen en kan zelfs de gasmeter en het vastrecht hiervan verdwijnen.


Vakbekwame installateur(s)

Los van deze materie is het van groot belang dat er een degelijke studie is gemaakt van de juiste keuze door een vakbekwame installateur, die in zijn ontwerpberekening voldoende toevoer- en retourroosters, kanalen van voldoende grote, daardoor lage luchtsnelheden heeft zowel in de kanalen als aan de roosters en daardoor ook zo weinig mogelijk geluid geproduceerd wordt.

Filtering

In de luchtverwarmers worden standaard G3 stoffilters toegepast, uiteraard is het van groot belang dat er goed gefilterd wordt en dat deze door de bewoners het filter eens in de maand wordt uitgezogen/gereinigd.


Met luchtverwarming van Brink Climate Systems heeft u een aantal belangrijke voordelen:

 1. Gezond en comfortabel leef- en werkklimaat.
 2. Eén geïntegreerde installatie voor verwarming, koeling én ventilatie.
 3. Geen storende leidingen en radiatoren, dus ruimtewinst en een grote vrijheid van inrichten.
 4. Optimaal binnenmilieu door continue ventilatie en luchtfiltering.
 5. Snel en directe verwarming van lucht.
 6. Keuze in direct- en of indirect gestookte systemen, Brink Allure of Brink Elan.
 7. Lage kosten door een heel hoog rendement.
 8. Eenvoudig uit te breiden met free-koeling of topkoeling.
 9. Korte opwarmtijd en daardoor een hoog thermisch comfort.
 10. De constante luchtcirculatie verdeelt warmte van andere energiebronnen zoals zoninstraling gelijkmatig over het hele gebouw.
 11. Behoud van de gebouwconstructie door gecontroleerde en continue ventilatie.
 12. Goed te combineren met warmteterugwinning.
 13. Mogelijkheid Brink Allure (direct-gestookt) uit te voeren met een warmtepompsysteem
 14. Mogelijkheid Brink combinatie (indirect-gestookt) met Brink HRE cv/combiketel en Brink Elan serie en Hybride warmtepompsysteem.


Bron;

Een consument met eigen ervaringen betreffende luchtverwarming en tevens oud installateur.