Ventilatie in woningen, waarom zo belangrijk?

Waarom is goede ventilatie belangrijk?

Vroeger waren huizen niet goed geïsoleerd en door kieren en gaten kon frisse, vaak koude, lucht naar binnen. Tegenwoordig zijn woningen steeds beter geïsoleerd. Maar dat vraagt wel extra aandacht voor goed ventileren.
In een ruimte die niet of onvoldoende geventileerd wordt, ontstaat langzaam een tekort aan zuurstof en een teveel aan koolzuurgas. Mensen ademen immers zuurstof in en koolzuurgas (CO2) uit. Ventilatie zorgt ervoor dat steeds nieuwe, zuurstofrijke lucht van buiten wordt aangevoerd, terwijl de koolzuurrijke en verontreinigde binnenlucht wordt afgevoerd. Ventilatie zorgt er ook voor dat de lucht binnen niet te vochtig wordt. De lucht die we uitademen is namelijk vochtiger dan de lucht die we inademen. En zelfs als we niet bewegen, transpireren we nog wel een beetje. In een ruimte waar een paar mensen aanwezig zijn, gaat het al snel om aanzienlijke hoeveelheden. Slechte ventilatie is een belangrijke veroorzaker van allergische reacties als benauwdheid, hoofdpijn en zelfs astma. Vooral kinderen zijn daar extra gevoelig voor.

Isoleren en ventileren zijn onlosmakelijk verbonden

Wij als installateur zien wij regelmatig schimmel op plafonds en een muffe geur in slecht geventileerde woningen, veel bewoners hebben hun woning laten isoleren of in eigen beheer uitgevoerd ! Maar niemand heeft gedacht aan hoe zit het met de ventilatie in de woning en dat resulteert in schimmel en veelal ook nog ernstige gezondheidsproblemen.
Een goed ventilatieplan lost dit soort problemen op.  Dus laat u goed voorlichten hoe het met uw ventilatie in uw woning is gesteld!

Gezondheid

Ventilatie draait om het verversen van lucht in een ruimte. Door het openen van een raam of deur zorg je ervoor dat vervuilde lucht de woning verlaat en verse lucht de woning binnen kan komen. Deze manier van ventilatie wordt ook wel natuurlijke ventilatie genoemd. Echter is natuurlijk ventileren meestal niet voldoende om te zorgen voor een gezond binnenklimaat.
Tegenwoordig zijn de huizen namelijk steeds beter geïsoleerd. Alhoewel dit fijn is voor de portemonnee en het klimaat, brengt goede isolatie ook een nadeel met zich mee.
Een onder alle omstandigheden gezond binnenmilieu? Het is mogelijk! Cruciaal is dat uw woning permanent wordt geventileerd. Dag en nacht, zonder onderbreking. Vocht van koken, wassen, planten en bewoners kan zo worden afgevoerd. Maar ook moet er in uw woning frisse lucht worden aangevoerd voor zuurstof. Nodig om gezond te kunnen wonen en werken. Verontreinigde warme lucht eruit en verse frisse lucht erin. Dit regelt u met gebalanceerde ventilatie. De binnenlucht wordt niet alleen continu ververst, maar ook gefilterd. De standaard filters halen 95% van het stof uit de lucht en de optionele fijnstoffilters verwijderen nagenoeg alle vervuiling.

Comfortabel ventileren

We ademen 25.000 keer per dag en brengen maar liefst 80% van onze tijd binnenshuis door. De luchtkwaliteit in huis is van groot belang voor onze gezondheid, maar laat vaak te wensen over.  Dat moet anders vinden we bij Brink. Het is onze droom om iedereen te laten genieten van excellente lucht in huis en onze ventilatieoplossingen maken dat mogelijk.
Gezonde lucht verhoogt de kwaliteit van leven. Het dagelijks inademen van schone lucht zorgt voor meer energie, een beter concentratievermogen en kan er zelfs voor zorgen dat je langer leeft. Maar gezonde lucht in huis is niet vanzelfsprekend. Integendeel. De lucht in huis is vaak ongezonder dan daarbuiten. Een goed geïsoleerde woning biedt veel voordelen, maar bij gebrek aan goede ventilatie wordt vuile lucht (veroorzaakt door o.a. wassen, koken, douchen en uitademen) niet ververst en ontstaat er een ongezond binnenklimaat.
Dat moet anders vinden we bij Brink. Met een breed scala aan innovatieve ventilatiesystemen willen wij gefilterde lucht bereikbaar maken voor iedereen.
Wij maken van jouw thuis de beste plek om op adem te komen.  Het leven in woningen comfortabeler maken is ons vak. Met gebalanceerde ventilatie wordt 24 uur per dag precies de juiste hoeveelheid lucht in een woning ververst.

Energiezuinig ventileren

Ventileren kost uiteraard energie. Dankzij toepassing van het principe van  een Brink warmteterugwinning (WTW) kan dit energieverbruik drastisch worden beperkt. Door het overdragen van warmte aan de verse, binnenkomende buitenlucht wordt met een minimum aan energie een goede ventilatie gegarandeerd. Met gebalanceerde ventilatie is een gezonde, energievriendelijke leefomgeving gewaarborgd.

Tip! “hoe kan ik energie besparen in mijn koopwoning?” – Econvice