Brink Elan met Topkoeling

Brink Elan-serie indirectgestookte luchtverwarmer met topkoeling

Op adem komen in een koele woning

Een zomer met temperaturen boven de 30 graden is de laatste jaren eerder regel dan uitzondering. Wanneer buiten tropische waarden worden bereikt, is binnenkomen in een koele woning een weldaad. Gelukkig hebben wij dé oplossing om je ook tijdens hete zomers energiek te voelen en te kunnen genieten van excellente binnenlucht.  Want door luchtverwarming te combineren met (top)koeling kan in de woning een aangename koelte worden gecreëerd. Dat is niet alleen comfortabel, maar ook eenvoudig te implementeren en energiezuinig.
Koelen door uitbreiding van het luchtverwarmingssysteem met topkoeling heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • De hele woning wordt met één systeem naar wens gekoeld
  • De lucht wordt via bestaande roosters goed verspreid de ruimte ingeblazen
  • Geen gevoel van tocht
  • Geen ontsierende airco-unit aan wand of plafond
  • Geen droge lucht, maar een prettige luchtvochtigheid

 

Ook de Elan luchtverwarmers zijn snel en eenvoudig uit te breiden met topkoeling. Dit kan met een warmtepompchiller of met een warmtepomp direct expansie (DX). In beide gevallen is de regeling van de topkoeling geïntegreerd in de Elan. Met de Brink klokthermostaat kun je alles eenvoudig zelf regelen.

Koudwaterkoeling  / warmtepomp

Alle Elan toestellen zijn te combineren met de koudwaterkoeling (warmtepomp). De Elan 16 2.0. en de Elan 25  2.1. zijn ook te combineren met Direct Expansie koeling (DX).
De luchtverwarmer wordt voorzien van een koelblok die, afhankelijk van Up- of Downflow-uitvoering op of onder de luchtverwarmer wordt geplaatst. Het koelblok wordt door middel van waterleidingen aangesloten op een buiten op te stellen warmtepomp condensingunit.

Met deze installatie kan een woning of utiliteit tijdens een gedeelte van het stookseizoen worden verwarmd. De warmtepomp levert hierdoor met een betrekkelijk kleine capaciteit een flinke bijdrage aan een vermindering van het energieverbruik en de CO2-emissie. De Climate Master bepaalt wat de beste manier van verwarmen is bij de actuele buitentemperatuur. Zie onderstaande foto’s.

Brink Elan 25 2.1 met Watergevoed koelblok die op of onder de luchtverwarmer wordt gemonteerd. De plaats is afhankelijk van het uitvoeringstype (Upflow of Downflow) van de luchtverwarmer. Voeding door externe chiller. Elan 16 heeft een maximaal vermogen van 6 kW en de Elan 25 heeft een maximaal vermogen van 7 kW.

Direct Expansie koeling DX

De Elan 16 2.0. en de Elan 25 2.1. zijn ook te combineren met Direct Expansie koeling (DX). De luchtverwarmer wordt voorzien van een koelblok die, afhankelijk van Up- of Downflow-uitvoering, op of onder de luchtverwarmer wordt geplaatst. Door plaatsing van het koelblok is de systeemweerstand bij het nominaal luchtdebiet circa 50 Pa hoger.

Elan 16 2.0 + koelblok                     Buitenunit (condensor)

 

Download

Voor meer informatie over de Elan – serie met Topkoeling download je hier het leaflet.