Laat uw luchtverwarmer voor 2026 vervangen!

Bent u voornemens uw oude luchtverwarmer te laten vervangen? En nog niet aan een warmtepomp toe bent?

Wij begrijpen maar al te goed dat wat u als bewoner van een eigen woning steeds weer wordt opgelegd!! en nu door een nieuw pakket aan klimaatregelingen van ons kabinet! waar we niet op zitten te wachten?

En zeker als u eindelijk eens aan u zelf toe komt en denkt het voor elkaar te hebben en worden u weer dure maatregelen in de schoot geworpen.

En ook:

 • dat u uw spaarpotje ergens anders voor had willen besteden.
 • u eindelijk uw hypotheek heeft afgelost en nu weer een lening moet afsluiten!
 • u al op leeftijd bent en zeker niet op grote uitgaven zit te wachten om een warmtepomp aan te schaffen.
 • uw woning slecht geïsoleerd is, en een warmtepomp niet geschikt is!
 • de bouwkundige aanpassingen om mijn huis na te isoleren, onbetaalbaar voor mij is!
 • heeft u zonnepanelen of voornemens deze aan te schaffen lees ook onderstaand artikel en tv uitzending van  Radar 19-02-2024
 • en zo zijn er zoveel andere redenen om hier van af te zien, want uw portemonnee is die niet van uw buurman!
 • gelukkig zijn er ook nog andere toepassingen en/of mogelijkheden, lees verder!

 

Uitzondering op de verplichting

 • zo hoeven eigenaren van een appartement of monument volgens de huidige plannen geen hybride warmtepomp te nemen.
 • de verplichting geldt ook niet als de terugverdientijd langer is dan 7 jaar.
 • het apparaat te veel geluidsoverlast voor de buren veroorzaakt.
 • of er dure aanpassingen nodig zijn aan het verwarmingssysteem.

 


Dan is de eenvoudigste oplossing !  “Laat uw luchtverwarmer die intussen al 20 jaar oud is vervangen voor 2026, u kunt dan de eerste 15 tot 20 jaar weer vooruit!”


 

Veel huiseigenaren willen verduurzamen, maar de hybride warmtepomp is niet voor elke woning een goede oplossing. Daarom heeft Vereniging Eigen huis bij het ministerie aangedrongen op uitzonderingen. Wij zijn blij dat hiernaar is geluisterd. Wel vinden wij dat er meer uitzonderingen moeten komen. Bijvoorbeeld als een huiseigenaar zijn woning flink moet aanpassen om een warmtepomp te installeren. Of als er in 2026 nog steeds een tekort aan warmtepompen of installateurs is.”

Onduidelijkheid over regels rond cv-ketels wel of niet vervangen voor 2026

Vrijwel alle installatiebedrijven geven aan dat er onder hun klanten veel onduidelijkheid heerst over wat precies de regels zijn straks. Dat resulteert in stress en paniek situaties. Sommige mensen willen bijvoorbeeld ook relatief jonge luchtverwarmers en/of cv-ketels laten vervangen.

 • Er komen bij ons offerte aanvragen binnen van mensen die een ketel hebben die nog maar 7 of 8 jaar is en willen nu al vervangen om de veel te hoge kosten die er aan zitten te komen?, dat terwijl een nieuwe luchtverwarmer / cv-ketel zo 20 jaar mee kan.
 • Ouderen van 65 of 70 jaar bellen ons regelmatig voor vervanging luchtverwarmer voor 2026 en zeggen: ik wil de luchtverwarmer nog snel  vervangen door een nieuwe luchtverwarmer / cv-ketel op gas in, dan zal het mijn tijd wel duren.
 • Jongere mensen moeten natuurlijk nog wat langer mee, en doen meer onderzoek naar duurzame opties, maar ook hier is het probleem wat gaat mij dat kosten, veel onduidelijkheid over het totale kostenplaatje!, wat kost elektra in de toekomst, misschien wel meer dan nu ik op gas stook?
 • Ruim een derde van de Nederlandse woningen is gebouwd in de jaren 60 en 70, en bijna 30 procent in de jaren 80 en 90. Daarmee vertegenwoordigen deze huizen meer dan de helft van de huidige woningvoorraad. Omdat de grootste uitdaging de komende jaren zal zijn om particulieren aan te sporen hun huis te verduurzamen.
 • De kosten die hiermee gemoeid zijn om bijvoorbeeld bij een twee-onder-een-kapwoning van bouwjaar 1960 en 1990 energetisch toekomstbestendig te maken onduidelijk. Deze kosten zijn moeilijk aan te geven in de huidige markt, omdat grondstoffen en arbeid snel in prijs zijn gestegen, maar ook er geen voldoende vakmensen zijn om deze klus te klaren. Ruwweg schatten wij in dat het toekomstbestendig isoleren van een twee-onder-een-kap tussen de 30.000 en 40.000 euro kost. De kosten voor het verduurzamen van de verwarming en ventilatie zijn hier niet in meegenomen.
 • Hoe dan ook, veel onduidelijkheid ook naar de toekomst kijkend.

 

Door het gevolg van een nieuw pakket aan klimaatregelingen dat het kabinet begin mei 2023 aankondigde worden huiseigenaren verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp. Of op een ander duurzaam alternatief, zoals aansluiting op het warmtenet. Hiermee is een investering van 9,3 miljard euro gemoeid.

 • De verplichting geldt alleen bij het vervangen van de bestaande cv-ketel.  Er zal dus sprake zijn van een behoorlijke lange overgangsperiode.  Wie bijvoorbeeld in 2025 zijn cv-ketel vervangt, hoeft dus ,  zoals het er nu naar uitziet zal pas rond 2040  overgaan tot aanschaf van een warmtepomp. De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is zo’n 15 jaar.
 • Er zijn een aantal groepen die niet verplicht worden gesteld een warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel in 2026 (of daarna) aan vervanging toe is.
 • Er geldt een uitzondering voor:
 • Huishoudens die wonen in een appartement of monument
 • Huishoudens die binnen de komende jaren worden aangesloten op een warmtenet
 • Voor alle overige woningen, zoals rijtjeshuizen en vrijstaande woningen, geldt de verplichting wel.
 • Een uitzondering geldt ook voor huizen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp, bijvoorbeeld omdat ze onvoldoende geïsoleerd zijn of omdat er te weinig ruimte is om een pomp te plaatsen. Vervanging van de cv-ketel door een warmtepomp wordt ook niet verplicht voor woningen waarvan al bekend is dat die op korte termijn worden aangesloten op een alternatief voor aardgas.

 


Dit gaat het u minimaal kosten variërend van €. 6.500 tot €. 10.000 euro of meer.

De kosten voor een hybride warmtepomp zijn aanzienlijk. Hou rekening met een investering van minimaal €. 6.500 euro voor het apparaat zelf, inclusief installatie. Voor een hybride warmtepomp met meer vermogen ben je al snel €. 10.000 euro kwijt.
Warmtepomp installaties die ervoor zorgen dat je volledig van het gas af kunt, zijn nog duurder. De investering ligt dan rond de €. 15.000 tot €. 20.000 .
Er zijn ook fluisterstille bodem-warmtepompen, die gebruik maken van een andere techniek. Deze zijn vaak nog wat efficiënter, maar kunnen de kosten wel oplopen tussen de €. 30.000 tot €. 40.000.

Heeft u luchtverwarming dan lopen de aanschaf prijzen nog hoger op, dit heeft te maken dat uw luchtverwarmer een hoge temperatuur verwarming is (minimaal 70 graden cv water aanvoer) hier zijn zwaardere voorwaarden nodig! Isolatie van de woning speelt een grote rol hierbij.

Je hoort op radio en tv veel reclame voorbij komen over “van het gas af neem een Hybride warmtepomp”

Maar met een Hybride warmtepomp naast uw bestaande cv-ketel ben je zeker nog niet van het gas af !  Het is een 1e stap naar duurzamer verwarmen, maar je bent altijd nog je cv ketel nodig!

hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt vaak gebruik van energie uit de buitenlucht. Het is daarom een energiezuinig apparaat. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is of je huis snel moet worden opgewarmd. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken. Met een hybride warmtepomp gebruik je minder aardgas en meer stroom.

Je kunt de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel die je nu hebt, of tegelijk met een nieuwe ketel laten installeren.

De hybride warmtepomp is geschikt voor woningen met matige isolatie. Is jouw woning al redelijk tot goed geïsoleerd? Dan kun je meteen een volledig elektrische warmtepomp nemen. Deze warmtepomp werkt zonder hulp van je cv-ketel. Hiermee kun je volledig van het aardgas af. ( Let op ! voor luchtverwarming zijn er andere vereisten nodig, luchtverwarming is een hoge temperatuur verwarming 70 / 80 graden in verwarmer) Laat u goed voorlichten voor dat u hieraan begint!.

Elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp werkt op stroom. Hij wordt daarom ook wel all-electric genoemd. Hij doet alles wat je oude cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo’n 50 tot 65 procent.  Zo kun je jouw huis heel klimaatbewust all electric maken. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Hij heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Bij sommige modellen kun je het voorraadvat ook los plaatsen. Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt als jouw huis redelijk tot goed geïsoleerd is. Je combineert hem met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur. Let wel op dat je in het stookseizoen via zonnepanelen bijna geen energie opwekt (weinig zon uren) dus je volledig van het elektra net energie afneemt wat in een huis die niet optimaal is geïsoleerd of de warmte niet goed vast houd een dure aangelegenheid wordt. ( Let op ! voor luchtverwarming zijn er andere vereisten nodig, luchtverwarming is een hoge temperatuur verwarming 70 / 80 graden in verwarmer) Laat u goed voorlichten voor dat u hieraan begint!.

Is je huis matig geïsoleerd, of nog helemaal niet? Ga dan voor een hybride warmtepomp. Die werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is en dat kan per woning en type warmtepomp variëren. (+/-  bij een buitentemperatuur van 5 of 6 graden)


Wist u dat u ook met luchtverwarming slim kunt besparen!

Stel: Uw gezin is overdag veel weg ,ouders naar het werk, kinderen naar school.

 • U wilt morgens wel lekker behaaglijk uit bed komen, dus u zet de thermostaat even wat hoger en omdat uw woning met luchtverwarming zeer snel opwarmt zet u hem na een half uurtje weer lager want u gaat allen de deur uit naar het werk en naar school dus de verwarming kan laag gezet worden bv. 12 graden, u komt allen na vieren of later weer thuis, de verwarming heeft bijna geen gas verbruikt  en bij aankomst thuis zet u de thermostaat omhoog voor een uurtje, intussen gaat u eten koken daardoor warmt u het huis enig sinds op, u kunt als u zonnepanelen heeft ook kiezen om elektrisch bij te verwarmen in de ruimte waar u doorbrengt, wordt het te koud kunt dit proces een keer herhalen! zo kun je dus eenvoudig besparen!, vloerverwarming is de traagste verwarming die er is en dient de gehele dag op temperatuur gehouden te worden, maar ook radiatoren warmen je huis niet snel op en kan uren duren voordat de temperatuur vanaf 12 graden de 20 zal bereiken waardoor deze beide systemen vloerverwarming en cv in tussentijd al heel wat gas hebben verbruikt, dus luchtverwarming in deze dure tijden is zo gek nog niet!!

 

  

Subsidiewijziging warmtepompen 2024

 • Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen met een energielabel A+ of lager, komen niet meer in aanmerking voor subsidie. Heeft u in 2023 een warmtepomp met een A+, of lager label gekocht? Dan komt u toch in aanmerking voor subsidie als u deze in 2024 laat installeren.
 • De subsidiebedragen voor warmtepompen met een energielabel A++ of hoger, zijn met € 450 verhoogd. De gelijkwaardige bonus die eerder werd gegeven voor deze energiezuinige warmtepompen, komt te vervallen. Voor warmtepompen met een energielabel A+++ geldt voortaan wel een aanvullende bonus van € 225.
 • De wijziging van het energielabel geldt niet voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.

Aanpassing van subsidiebedragen 2024

Aanvragers die een zonneboiler laten plaatsen, krijgen vanaf 2024 minder subsidie voor de grotere zonnecollectoren. Dit voorkomt dat er naar verhouding teveel subsidie wordt uitgekeerd (overstimulering).

 • Zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot en met 10 m² krijgen € 0,55 per kWh. Eerder was dit € 1,02.
 • Zonneboilers met een oppervlakte van >10 m² krijgen € 0,28 per kWh. Eerder was dit € 0,45.
 • De subsidie voor een aansluiting op het warmtenet wordt verhoogd van € 3.350 naar € 3.775.

Subsidie warmtepomp aanvragen

Subsidie Loket helpt u graag bij het indienen van uw ISDE subsidieaanvraag. Door het hoge toekenningspercentage betaalt u pas nadat wij uw dossier hebben ingediend. Wordt uw subsidie uiteindelijk toch niet toegekend dan ontvangt u netjes uw geld terug. Subsidie Loket rekent €79,95 voor de eerste maatregel en €19,95 voor iedere additionele maatregel.

Subsidieloket Start hier uw aanvraag

Dit zijn gangbare bedragen. Voor bepaalde type modellen en vermogens kan het subsidiebedrag zelfs nog hoger liggen.
Huishoudens met een laag inkomen kunnen een gunstige lening aanvragen via het nationale warmtefonds.

Terugverdientijd!

Uiteindelijk levert een hybride warmtepomp wel een besparing van enkele honderden euro’s per jaar op!  Hoe groot de besparing is, hangt sterk af van de wisselende energieprijzen, het verbruik en het type huis. In hoeveel jaar de investering zichzelf heeft terugverdiend, is dan ook lastig te zeggen. De terugverdientijd voor een warmtepomp verschilt dus sterk. Schattingen gaan uit van gemiddeld zeven jaar, maar in sommige gevallen kan dit meer dan 10 jaren duren.


Heeft u zonnepanelen en/of bent u voornemens deze aan te schaffen lees onderstaand artikel eens door!

Energiemaatschappijen rekenen terugleverkosten nu al door aan zonnepaneelbezitter

Datum 12-02-2024 / uitzending Radar.avrotros.nl

Het waren spannende dagen voor zonnepaneelbezitters. Dinsdag 13 februari 2024 stemde de Eerste Kamer over de salderingsregeling. De salderingsregeling blijft bestaan en energielevranciers berekenen nu al de kosten door aan zonnepaneelbezitters die terugleveren aan het stroomnet.  lees verder!

Uitzending Radar 19-02-2024

Uitzending Radar 19 februari 2024: kostenjungle zonnepanelen en hospitaverhuur – Radar – het consumentenprogramma van AVROTROS