Brink Allure met Topkoeling

Brink Allure V.5.0 directgestookte luchtverwarmer met topkoeling

Op adem komen in een koele woning

Een zomer met temperaturen boven de 30 graden is de laatste jaren eerder regel dan uitzondering.
Wanneer buiten tropische waarden worden bereikt, is binnenkomen in een koele woning een weldaad.
Gelukkig hebben wij dé oplossing om je ook tijdens hete zomers energiek te voelen en te kunnen genieten van excellente binnenlucht.
Want door luchtverwarming te combineren met (top)koeling kan in de woning een aangename koelte worden gecreëerd. Dat is niet alleen comfortabel, maar ook eenvoudig te implementeren en energiezuinig.

Voor een optimale beheersing van het binnenklimaat moet gedurende de zomer en de winter de temperatuur van de lucht kunnen worden geregeld.  In de winter kan men de mate van temperatuurverhoging regelen met het luchtverwarmingssysteem. In de zomer zal, wanneer ventileren van de ruimten niet meer voldoende is, de temperatuur verlaagd moeten worden. Met de combinatie van een luchtverwarmingssysteem en een  Brink koelset is het mogelijk zowel in de zomer als in de winter de binnentemperatuur op de juiste waarde te regelen.  Een Brink koelset bestaat uit een luchtgekoelde condensingunit, een verdamper/ koelblok en een interface. De condensingunit bevat o.a. de compressor en condensor en is alleen geschikt voor buiten opstelling i.v.m. luchtgekoelde condensor.

Het koelblok (binnenunit), welke de verdamper bevat, wordt bij een boven uitblazende luchtverwarmer (Upflow) er boven op geplaatst en bij een onderuitblazende (Downflow) er onder geplaatst. Dit systeem van een gescheiden condensingunit en koelblok noemt men een split-koelsysteem.

Waarom koelen met luchtverwarming?

Koelen door uitbreiding van het luchtverwarmingssysteem met topkoeling heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • De hele woning wordt met één systeem naar wens gekoeld
  • De lucht wordt via bestaande roosters goed verspreid de ruimte ingeblazen
  • Geen gevoel van tocht
  • Geen ontsierende airco-unit aan wand of plafond
  • Geen droge lucht, maar een prettige luchtvochtigheid

 

Verwarmen met warmtepomp

Naast koelen is het ook mogelijk om te verwarmen met de Allure Upflow met warmtepomp. Bij kouder weer tot een buitentemperatuur van 4 a 5 graden kiest de regeling automatisch voor verwarmen via de warmtepomp. Wordt de buitentemperatuur lager, dan neemt de Allure luchtverwarmer het automatisch over.
Af fabriek is de besturingunit van het Allure toestel al ingesteld  om te kunnen verwarmen met de condensingunit. Om de condensingunit te laten verwarmen wordt een 1-10V stuursignaal vanaf de Allure besturingunit uitgestuurd naar de interface van de condensingunit. Er moet om te kunnen verwarmen met de condensingunit wel een buitentemperatuursensor worden aangesloten op het Allure toestel. Op basis van de buitentemperatuur of gewenste uitblaastemperatuur wordt de brander van de Allure aangestuurd of de condensingunit ingeschakeld voor verwarmen.

Let op! Warmtepompfunctie is alleen bruikbaar bij plaatsing van een nieuwe Allure Upflow (vanaf versie V5.0 medio 2013) luchtverwarmer en een nieuwe set voor topkoeling.

De Allure luchtverwarmer is dus uit te breiden met een warmtepomp. Bij buitenluchttemperaturen boven de 5 °C werkt het systeem als warmtepomp op elektriciteit, bij temperaturen onder de 5 °C werkt de Allure op gas.

Op deze manier wordt de energiezuinigheid van een warmtepomp met de snelheid van luchtverwarming gecombineerd. Het systeem bestaat uit een koelblok op de Allure, een buitenunit en een buitentemperatuursensor.
Voor een optimale beheersing van het binnenklimaat moet gedurende de zomer en de winter de temperatuur van de lucht kunnen worden geregeld. In de winter kan men de mate van temperatuurverhoging regelen met het luchtverwarmingssysteem. In de zomer zal, wanneer ventileren van de ruimten niet meer voldoende is, de temperatuur verlaagd moeten worden.  Met de combinatie van een luchtverwarmingssysteem en een Brink koelset is het mogelijk zowel in de zomer als in de winter de binnentemperatuur op de juiste waarde te regelen.

Een Brink koelset bestaat uit een luchtgekoelde condensingunit, een verdamper/ koelblok en een interface.  Voeding door separaat te bestellen warmtepomp condensingunit.  Maximaal koelvermogen van 7,1 kW en maximaal verwarmingsvermogen van 8,0 kW.

Koelblok (binnenunit)

De luchtverwarmer wordt voorzien van een koelblok die, afhankelijk van Up- of Downflow-uitvoering, op of onder de luchtverwarmer wordt geplaatst. Door plaatsing van het koelblok is de systeemweerstand bij het nominaal luchtdebiet circa 50 Pa hoger.
Het koelblok, welke de verdamper bevat, wordt bij een boven uitblazende luchtverwarmer (Upflow) er bovenop geplaatst en bij een onderuitblazende (Downflow) er onder geplaatst.  Dit systeem van een gescheiden condensingunit en koelblok noemt men een split-koelsysteem.

De Allure  serie V.5.0. zijn elektrisch zodanig voorbereid dat het aansluiten van de topkoeling op een eenvoudige wijze kan geschieden. De condensingunit is voorgevuld met een hoeveelheid koelmiddel welke voldoende is voor de condensingunit en 15 of 20 meter koelleiding, zodat na aansluiting bijvullen van koelmiddel noodzakelijk kan zijn.
Maximaal koelvermogen van 7,1 kW en maximaal verwarmingsvermogen van 8,0 kW.
Het koelblok dat boven of onder de Brink Allure wordt geplaatst heeft een hoogt van 450 mm en een diepte van 484 mm, de breedte varieert B-16 HR 400 mm, B-25HR 500 mm en bij B-40HR 600 mm.

Condensingunit (buitenunit)

De condensingunit bevat o.a. de compressor en condensor en is alleen geschikt voor buiten opstelling i.v.m. luchtgekoelde condensor. De condensingunit type AOxx bestaat uit een hermetisch gesloten inverter compressor en een lucht gekoelde condensor. De condensingunit is voorzien van een axiaal ventilator (bij type AOxx45RIY twee ventilatoren)

  1. De condensingunit warmtepomp inverter 230 Volt Allure B-16HR  afmeting (bxhxd) 790x578x315 mm, koelvermogen 7,1 kW, verwarmingscapaciteit 8,0 kW.
  2. De condensingunit warmtepomp inverter 230 Volt Allure B-25HR  afmeting (bxhxd) 900x830x330 mm, koelvermogen 10,0 kW, verwarmingscapaciteit 11,2 kW.
  3. De condensingunit warmtepomp inverter 400 Volt Allure B-25HR  afmeting (bxhxd) 900x1290x330 mm, koelvermogen 10.0 kW, verwarmingscapaciteit 11,2 kW.
  4. De condensingunit warmtepomp inverter 230 Volt Allure B-40HR  afmeting (bxhxd) 900x1290x330 mm, koelvermogen 12,5 kW, verwarmingscapaciteit 14,0 kW.
  5. De condensingunit warmtepomp inverter 400 Volt Allure B-40HR  afmeting (bxhxd) 900x1290x330 mm, koelvermogen 12,5 kW, verwarmingscapaciteit 14,0 kW.

Soorten topkoeling

Er zijn twee verschillende soorten topkoeling.
Namelijk koudwaterkoeling (warmtepomp) en direct expansie koeling (DX).   De Allure toestellen (B-16 HR(D) / B-25 HR(D) / B-40 HR(D)) zijn uitsluitend te combineren met Direct Expansie koeling (DX).
Voor de Allure B-10 HRD is geen koeling beschikbaar.

De Brink Air Control

Allure klokthermostaat dient te worden gebruikt in combinatie met Brink-toepassingen en Brink-toebehoren die door Brink Climate Systems B.V. zijn goedgekeurd. De Brink Air Control – Allure klokthermostaat dient voor regeling van Brink luchtverwarmingssystemen die werken met het e-Bus-protocol. De Brink Air Control – Allure klokthermostaat herkent automatisch de juiste Brink-toepassingen waaraan het is gekoppeld!

Brink Air Control klokthermostaat koelen / verwarmen

Bij koelvraag draait de systeemventilator continu in de koelmodus; bij geen koelvraag draait systeemventilator op minimum luchthoeveelheid.
De brander kan nooit worden geactiveerd wanneer de linker instelknop in de koelmodus staat!.

Aansluitschema

     

Download

Voor meer informatie over de Allure met Topkoeling download je hier het leaflet.