Flair Warmte-terug-winning-unit

Centrale ventilatie met afvoer- en toevoerkanalen

Brink Flair WTW-Unit

Een WTW-unit, ook wel een warmte-terugwinsysteem genoemd, zorgt ervoor dat er tijdens het ventileren van jouw woning zo min mogelijk warmte verloren gaat. Een WTW-unit is een vorm van ventileren waarbij de warmte uit de binnenlucht wordt hergebruikt.

Brink Climate Systems biedt verschillende centrale ventilatiesystemen. De Flair centrale  ventilatietoestellen zorgen ervoor dat gebruikte, vervuilde lucht via afvoerkanalen uit de woning wordt afgevoerd terwijl verse, schone lucht via toevoerkanalen de woning binnenkomt.
Beide toestellen voor centrale ventilatie beschikken over een warmtewisselaar. Deze zorgt ervoor dat de verse lucht eerst wordt voorverwarmd voordat deze een woning binnenkomt. In de wisselaar wordt de warmte uit de verbruikte, uitgaande lucht afgegeven aan de verse, inkomende lucht.
De verse lucht die de woning binnenkomt is al gratis voorverwarmd, tot ongeveer 18 °C. De laatste 2 à 3 graden, om tot een kamertemperatuur van 21 °C te komen, kosten dus veel minder energie en dat zorgt voor een lagere energierekening.

De Brink Flair WTW-unit de nieuwe standaard, efficiënter , stiller en veel energiezuiniger van klein tot groot adem excellente lucht dag in, dag uit
De Flair-range bestaat uit de nieuwe Flair 200, Flair 300 en Flair 400.

Van groot tot klein “Excellente lucht bereikbaar”

De Flair-range bestaat uit de Flair 200, Flair 300, Flair 400, Flair 450 en Flair 600. De maximale ventilatiecapaciteit is respectievelijk 200, 300, 400, 450 en 600 m3/h. Het resultaat van een aerodynamisch ontwerp maakt de Flair efficiënter, stiller en veel energiezuiniger dan vergelijkbare producten.   De unieke constant flow ventilatoren zorgen samen met de geïntegreerde besturing voor een perfecte balans tussen de in- en uitgaande lucht.
Het resultaat van een aerodynamisch ontwerp maakt de Flair efficiënter, stiller en veel energiezuiniger dan vergelijkbare producten.
De unieke constant flow ventilatoren zorgen samen met de geïntegreerde besturing voor een perfecte balans tussen de in- en uitgaande lucht.

Gezonde lucht verhoogt de kwaliteit van leven.

Het dagelijks inademen van schone lucht zorgt voor meer energie, een beter concentratievermogen en kan er zelfs voor zorgen dat je langer leeft.
Maar gezonde lucht in huis is niet vanzelfsprekend. Integendeel. De lucht in huis is vaak ongezonder dan daarbuiten. Een goed geïsoleerde woning biedt veel voordelen, maar bij gebrek aan goede ventilatie wordt vuile lucht (veroorzaakt door o.a. wassen, koken, douchen en uitademen) niet ververst en ontstaat er een ongezond binnenklimaat.
Dat moet anders vinden we bij Brink. Met een breed scala aan innovatieve ventilatiesystemen willen wij gefilterde lucht bereikbaar maken voor iedereen.
Wij maken van jouw thuis de beste plek om op adem te komen.

Bij hoge temperaturen werkt de WTW-Unit andersom!

Bij balansventilatie met WTW  weet deze Brink Unit hij warm weer de warmte afdoende buiten te houden, dan kan hij profiteren van een onverwacht voordeel.  De heer A. Van Lohuizen van fabrikant Brink Climate Systems zegt hierover: “Bij hoge buitentemperaturen werkt de WTW-unit juist andersom als een soort ‘Sun Block’. In plaats van de koude die wordt buiten gehouden wordt nu juist de warmte buiten gehouden. De aangezogen warme lucht wordt “afgekoeld” door de luchtstroom naar buiten. Hierdoor wordt de relatief koelere lucht van binnen teruggewonnen en de warmte uit de aangezogen lucht weer direct naar buiten afgevoerd. Ventilatie met koudeterugwinning zou je kunnen zeggen. Dit gaat overigens zeker te ver want echt koud en koel is het natuurlijk sowieso niet bij deze temperaturen. Alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen.”

Van Lohuizen  van Brink geeft een voorbeeld: “Stel het is binnen 20 graden Celsius en buiten 30 graden Celsius, dan kan je met de uitgaande binnenlucht de aangezogen lucht koelen tot circa 21 graden Celsius. Je kan dus gerust de WTW aan laten staan in de zomermaanden. Dit is zelfs een must. Het is erg belangrijk om goed te blijven ventileren als ramen en deuren in de woning gesloten zijn. Zo kun je in combinatie met goede zonwering en isolatie, zo lang mogelijk de warmte buiten houden. ” Bij Merosch (Adviseurs voor toekomstbestendige én duurzame gebouwen en gebieden.)  tevens een afnemer van deze WTW-units heeft in toenemende mate gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid. Adviseur Van Rijswijk van Merosch: “Dit geldt echter wel met name voor nieuwe conditioneerde utiliteitsgebouwen en woningen (met koeling dus) en minder voor bestaande woningen/gebouwen zonder koeling waar de temperatuur in zijn algemeenheid inderdaad veel harder oploopt waardoor het ook veel minder zin heeft.”

Compact en flexibel

Alle uitvoeringen van de Flair zijn uiterst compact. Vooral de Flair 200 blinkt hierin uit. Dit toestel past uitstekend in appartementen en is een slimme oplossing bij vervanging. De grote variatie aan uitvoeringen biedt veel ontwerpflexibiliteit. De Flair is leverbaar als een linker- en rechteruitvoering met vier bovenaansluitingen (4b). Voor nog meer aansluitmogelijkheden kent elk toestel een optionele Plus-print. De Flair 300 en 400 zijn tevens af fabriek als Plus-uitvoering beschikbaar.

Diverse aansluitmogelijkheden

Voor de Flair 300 en Flair 400, is er naast de variant met 4 aansluitingen aan de bovenzijde (4b), ook een toestel met 2 aansluitingen boven en 2 onder (2b/2o) leverbaar. Vooral bij plaatsing op zolder biedt een 2b/2o toestel een aantal belangrijke voordelen, doordat het toevoer- (verse lucht) en het afvoerkanaal (gebruikte lucht) aan de onderzijde van het toestel worden aangesloten.
Dit zorgt ervoor dat de kanalen niet naast het toestel hoeven te zakken en dat levert een aantal belangrijk voordelen op, zoals:

  • ruimtebesparing
  • minder weerstand in het kanalensysteem, waardoor energie wordt bespaard
  • meer installatiegemak

Enthalpiewisselaar

De Flair 300 en Flair 400 zijn beschikbaar met en zonder enthalpiewisselaar. In winterse omstandigheden zorgt de enthalpiewisselaar ervoor dat een deel van het vocht in de afgevoerde lucht wordt overgedragen aan de toegevoerde droge buitenlucht. Dit voorkomt dat de binnenlucht te droog wordt. De enthalpiewisselaar is leverbaar als accessoire of als toestelvariant.

Uitbreiding met systeemmodules voor excellente lucht

In combinatie met onze systeemmodules voor bevochtigen (Evap), reinigen (Pure Induct), verwarmen én koelen (Elan 4) of alleen verwarmen (Elan E) zorgt de Flair voor excellente en perfect op de persoonlijke situatie afgestemde lucht.

Kenmerken:

▪ Maximum capaciteit  200 m³/h / 300 m³/h / 400 m³/h
▪ Hoog rendement kunststof warmtewisselaar
▪ Filters ISO Coarse 60%
▪ Modulerende elektrische voorverwarmer
▪ Automatische bypassklep
▪ Uitlezing toestel informatie en aanpassing luchtdebiet met behulp van communicatiemiddel (bijvoorbeeld een mobiele telefoon of een tablet c.q. laptop met WiFi interface)
▪ Instelbaarheid luchthoeveelheden
▪ Filterindicatie op toestel door permanent verlichte rode LED, filterindicatie op de Flair user interface (na verbinden Flair toestel) en de mogelijkheid voor filterindicatie op de standenschakelaar
▪ Een intelligente vorstregeling inclusief interne modulerende voorverwarmer
▪ Laag geluidsniveau
▪ Constant flow regeling

 

Download

Voor meer informatie over de Flair Serie download je hier het leaflet.