Op gas of elektra verwarmen – Wat is nu gunstig?

Verwarmen met aardgas

(prijzen aardgas en elektra zijn onderstaand gebaseerd op een gemiddelde van energiebedrijven van oktober 2023) 
De hoeveelheid aardgas wordt meestal uitgedrukt in kubieke meter (m3) . Als je wilt weten hoeveel elektriciteit verbranding van gas oplevert, dan moet je gas m3 omrekenen naar kWh (kilowattuur). 1 m3 gas is gelijk aan 35,17 MJ. 1 kWh heeft een warmte inhoud van 3,6 MJ. 1 m3 gas is dus gelijk aan 35,17/3,6=9,77 kWh.

Laten we eerst kijken naar de vergelijking die m3 aardgas omzet in kWh.
Het belangrijkste om te onthouden is dat 1 m3 aardgas niet altijd dezelfde hoeveelheid elektriciteit (kWh) opwekt.
Dat komt omdat de energiedichtheid van aardgas een beetje varieert, afhankelijk van de kwaliteit van aardgas (sommige produceren meer kWh, andere minder kWh).
1 m3 gas kunnen we vertalen in 9.77 kWh elektriciteitsverbruik. (voor het gemak rekenen we even 10 kWh) Voor een gemiddelde woning geldt een gasverbruik tussen de 4 en 6 m3 per dag, oftewel 40 tot 60 kWh per dag.  Zoals u ziet is dit veel meer dan het gewone elektrische verbruik en houd u er rekening mee dat dit een gemiddelde is, in de winter kan het verbruik wel 10 m3 (= 100 kWh) per dag zijn.

Voor aardgas betaal je nu in oktober 2023 gemiddeld  € 1,38 per m3 gas* (=+/- 10 kWh energie), terwijl elektriciteit € 4,00 per 10 kWh energie kost (€ 0,40 per kWh)*. De verwachting is dat aardgas duur blijft en misschien zelfs nog stijgt door heffingen op CO2 uitstoot en hogere kosten door het importeren van buitenlands gas.

Gehanteerde tarieven oktober 2023
Momenteel betreft de gasprijs gemiddeld € 1,38 per m3*

Elektrisch verwarmen

Elektrisch verwarmen, helaas heeft Brink geen luchtverwarmer die volledig elektrisch kan verwarmen, in 2018 heeft Brink een poging gedaan met het type Elan E, de luchtverwarmer had 2 zones voor bijvoorbeeld woonzone en een slaapzone, zone 1 max. 2000 Watt en zone 2 max 1200 Watt. Helaas is dit toestel uit de markt gehaald, het energieverbruik, maar ook de capaciteit was niet duurzaam genoeg om een woning te verwarmen.

Warmtepomp / Hybride;
Stel we besluiten ons huis elektrisch te gaan verwarmen dan zou dit met een gewone elektrische CV ketel heel duur worden. Gelukkig bestaat er de warmtepomp, deze gebruikt niet alleen elektriciteit maar ook alle warmte die voorhanden is in de omgeving. Dit kan warmte uit de lucht, de grond of oppervlakte water zijn.
De efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in een COP (Coëfficiënt of Performance) waarde en ligt tussen de 3 en 5. Een warmtepomp met een COP waarde van 4 heeft 1 kWh elektriciteit nodig om 4 kW warmte af te geven.
Als we voor ons huis op een koude dag 10 m3 gas = 10 kWh aan warmte nodig hebben, dan zou dit met een warmtepomp 25 kWh aan elektriciteit verbruiken. 10 m3 gas kost +/- €.14,00 terwijl 25 kWh elektriciteit (25 x €.0,40) € 10,00 kost.

Gemiddeld genomen is het goedkoper om een goed geïsoleerde woning met een warmtepomp te verwarmen dan met een cv-ketel. Daarnaast mag duidelijk zijn dat het isoleren van je woning heel veel geld kan besparen omdat je minder gas of elektriciteit nodig hebt om je huis te verwarmen.

Elektriciteit zou goedkoper kunnen worden door stimulerende maatregelen van de overheid en een grotere productie aan duurzame energie.

Gehanteerde tarieven oktober 2023
Momenteel betreft de stroomprijs gemiddeld € 0,40 per kWh*

Prijs elektra ten opzichte van gas;

1 kWh elektriciteit heeft een bruikbare energetische inhoud van 1 kWh, en 1 m3 gas heeft een bruikbare energetische inhoud van +/- 10kWh.

Puur gekeken naar energie staat 10 kWh elektra dus gelijk aan 1 m³ gas. Die 10 kWh elektra kost je (10 keer € 0,40*) = +/- € 4,00*.  Terwijl 1 m³ gas je maar € 1,38* had gekost.