Op gas of elektra verwarmen – Wat is nu gunstig?

Verwarmen met aardgas

(prijzen aardgas en elektra zijn onderstaand gebaseerd op een gemiddelde van energiebedrijven van februari 2024) 

De hoeveelheid aardgas wordt meestal uitgedrukt in kubieke meter (m3) . Als je wilt weten hoeveel elektriciteit verbranding van gas oplevert, dan moet je gas m3 omrekenen naar kWh (kilowattuur). 1 m3 gas is gelijk aan 35,17 MJ. 1 kWh heeft een warmte inhoud van 3,6 MJ. 1 m3 gas is dus gelijk aan 35,17/3,6=9,77 kWh.

Laten we eerst kijken naar de vergelijking die m3 aardgas omzet in kWh.
Het belangrijkste om te onthouden is dat 1 m3 aardgas niet altijd dezelfde hoeveelheid elektriciteit (kWh) opwekt.
Dat komt omdat de energiedichtheid van aardgas een beetje varieert, afhankelijk van de kwaliteit van aardgas (sommige produceren meer kWh, andere minder kWh).
1 m3 gas kunnen we vertalen in 9.77 kWh elektriciteitsverbruik. (voor het gemak rekenen we even 10 kWh) Voor een gemiddelde woning geldt een gasverbruik tussen de 4 en 6 m3 per dag, oftewel 40 tot 60 kWh per dag.  Zoals u ziet is dit veel meer dan het gewone elektrische verbruik en houd u er rekening mee dat dit een gemiddelde is, in de winter kan het verbruik wel 10 m3 (= 100 kWh) per dag zijn.

Voor aardgas betaal je nu in februari 2024 gemiddeld  € 1,46 per m3 gas* (=+/- 10 kWh energie), terwijl elektriciteit € 3,60 per 10 kWh energie kost (€ 0,36 per kWh)*. De verwachting is dat aardgas duurder blijft dan wij zouden willen en misschien zelfs nog stijgt door heffingen op CO2 uitstoot en hogere kosten door het importeren van buitenlands gas.

Gehanteerde tarieven februari 2024
Momenteel betreft de gasprijs gemiddeld € 1,46 per m3*

Elektrisch verwarmen

Elektrisch verwarmen ? , helaas heeft Brink  Climate Systems geen luchtverwarmer die volledig elektrisch kan verwarmen, in 2018 heeft Brink een poging gedaan met het type Elan E, de luchtverwarmer had 2 zones voor bijvoorbeeld woonzone en een slaapzone, zone 1 max. 2000 Watt en zone 2 max 1200 Watt. Helaas is dit toestel uit de markt gehaald, het energieverbruik, maar ook de capaciteit was niet duurzaam genoeg om met deze Elan E een woning te verwarmen.

Warmtepomp / Hybride;
Stel we besluiten ons huis elektrisch te gaan verwarmen dan zou dit met een gewone elektrische CV ketel heel duur worden. Gelukkig bestaat er de warmtepomp, deze gebruikt niet alleen elektriciteit maar ook alle warmte die voorhanden is in de omgeving. Dit kan warmte uit de lucht, de grond of oppervlakte water zijn.
De efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in een COP (Coëfficiënt of Performance) waarde en ligt tussen de 3 en 5. Een warmtepomp met een COP waarde van 4 heeft 1 kWh elektriciteit nodig om 4 kW warmte af te geven.
Als we voor ons huis op een koude dag 10 m3 gas = 10 kWh aan warmte nodig hebben, dan zou dit met een warmtepomp 25 kWh aan elektriciteit verbruiken. 10 m3 gas kost +/- €.14,60 terwijl 25 kWh elektriciteit (25 x €.0,36) € 9,00 kost.

Een warmtepomp verbruik niet het hele jaar door stroom. Wanneer het buiten kouder wordt, zal de warmtepomp meer stroom verbruiken om de gewenste temperatuur op te wekken. Over het algemeen geldt de regel dat en warmtepomp 75% van de gewenste warmte uit de buitenlucht onttrekt en 25% opwekt met stroom. Echt ligt deze verhouding in de winter anders doordat de buitentemperatuur een stuk kouder is en dus moet deze meer verwarmt worden met elektriciteit.

Gemiddeld genomen is het goedkoper om een goed geïsoleerde woning met een warmtepomp te verwarmen dan met een cv-ketel. Daarnaast mag duidelijk zijn dat het isoleren van je woning heel veel geld kan besparen omdat je minder gas of elektriciteit nodig hebt om je huis te verwarmen.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?

De hoeveelheid elektriciteit die een warmtepomp verbruikt hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw huis, het klimaat waar u woont en het rendement van de specifieke warmtepomp die u gebruikt. Over het algemeen kunt u verwachten dat een all-electric warmtepomp zo’n 3.200 kWh per jaar verbruikt. Dat kost, als we als tarief de €0,36* hanteren, jaarlijks ongeveer € 1.152,00. Het voordeel is dat u dan van het gas af bent, dus geen gaskosten meer hebt. Gemiddeld gasverbruik in Nederland is 1.200 m3 per jaar, ongeveer € 1.752,00 (a € 1,46* per kuub). Bij een hybride warmtepomp behoud u deels een gasverbruik afhankelijk van de buitentemperatuur en de isolatiewaarde van uw woning.

*richtprijzen per februari 2024

Elektriciteit zou goedkoper kunnen worden door stimulerende maatregelen van de overheid en een grotere productie aan duurzame energie.

Gehanteerde tarieven februari 2024
Momenteel (febr.2024) betreft de stroomprijs gemiddeld € 0,36 per kWh*

Prijs elektra ten opzichte van gas;

1 kWh elektriciteit heeft een bruikbare energetische inhoud van 1 kWh, en 1 m3 gas heeft een bruikbare energetische inhoud van +/- 10kWh.

Puur gekeken naar energie staat 10 kWh elektra dus gelijk aan 1 m³ gas. Die 10 kWh elektra kost je (10 keer € 0,36*) = +/- € 3,60*.  Terwijl 1 m³ gas je maar € 1,46* had gekost.

Infographic die het verschil laat zien tussen een energiezuinig paneel van 400 Watt dat 28 cent per kilowattuur kost, en een onzuinig infrarood kacheltje van 2000 Watt dat 1,40 cent per kilowattuur kost.

 

Heeft u Zonnepanelen en/of wilt u deze aanschaffen leest onderstaand artikel eens door!

Energiemaatschappijen rekenen terugleverkosten nu al door aan zonnepaneelbezitter

Datum 12-02-2024 / uitzending Radar.avrotros.nl

Het waren spannende dagen voor zonnepaneelbezitters. Dinsdag 13 februari 2024 stemde de Eerste Kamer over de salderingsregeling. De salderingsregeling blijft bestaan en energieleveranciers berekenen per 1 juli 2024 de kosten door aan zonnepaneelbezitters die terug leveren aan het stroomnet.  lees verder!

Kijk ook de uitzending van Radar 19-02-2024

Uitzending Radar 19 februari 2024: kostenjungle zonnepanelen en hospitaverhuur – Radar – het consumentenprogramma van AVROTROS

Vaste terugleverkosten voor zonnestroom per 1 juli 2024

Het terug leveren van stroom aan het net brengt kosten met zich mee. Daarom brengen de Energie leveranciers vanaf 1 juli 2024 vaste terugleverkosten in rekening aan klanten met zonnepanelen.

Doordat de Energieleveranciers extra kosten maken doordat je de stroom die je terug levert kan salderen. Ook de onvoorspelbaarheid van zonnestroom zorgt voor extra kosten.

Kijk op de website van uw Energie leverancier voor de juiste informatie.