Ventileren met WTW

Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder, goede ventilatie is een voorwaarde voor een comfortabel leven!

Binnenklimaat

Gebouwen zijn steeds beter geïsoleerd. Goed voor de energierekening en het comfort in huis en op kantoor, míts er goed geventileerd wordt. Dat laatste is echter niet vanzelfsprekend. Als er al aan gedacht wordt, gaat er een raampje open om te luchten. Deze manier van ventileren heeft echter negatieve gevolgen.

Zo zal de energierekening stijgen:
er komt lucht binnen waardoor het kouder wordt en je de verwarming hoger moet zetten. Nog vaker wordt helemaal niet geventileerd met onder andere schimmelvorming en vochtplekken tot gevolg. Met Brink Climate Systems voorkomt u dit. Onze kwalitatief hoogstaande ventilatiesystemen zorgen voor efficiënte, doordachte ventilatie. U bent omringd door verse lucht, in huis en op kantoor. Daarmee verhoogt u het comfort, verkleint u de invloed van fijnstof, vocht en andere schadelijke stoffen, houdt u meer grip op uw energierekening en helpt u de uitstoot van CO2 reduceren. In deze brochure leest u meer over de voordelen van Brink ventilatiesystemen en de toepassing in de praktijk.

“Eén op de tien woningen heeft last van schimmels en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten.“

Gezondheid

Binnenshuis staat u continu bloot aan schadelijke stoffen en gassen zoals fijnstof, kooldioxide, koolmonoxide, stikstofdioxide, radon en thoron. Om gezond te kunnen wonen en werken is de aanvoer van verse lucht, het filteren van toegevoerde lucht en de afvoer van vervuilde lucht noodzakelijk. De ventilatiesystemen van Brink zorgen ervoor dat de ruimte waarin u leeft verzekerd is van verse lucht. Onze systemen regelen ongemerkt de aan- en afvoer van luchtstromen in huizen en gebouwen. Zo komt zuurstofrijke lucht binnen en gaan schadelijke stoffen en hinderlijke geurtjes naar buiten. Dit heeft een gunstig effect op allergieën en voorkomt irritatie aan de luchtwegen. Ook uw gezondheid, prestaties en concentratievermogen worden positief beïnvloed

“Zonder inspanning vertrouwen op verse lucht in huis en op kantoor“

Comfort & gemak

Comfortabel wonen en werken begint met een behaaglijke leefomgeving. Met gezonde verse lucht in huis, die de binnentemperatuur niet nadelig beïnvloedt. Hier wilt u op vertrouwen, zónder er iets voor te doen. En zónder tocht en hinderlijk geluid. De ventilatiesystemen van Brink creëren dat gewenste, huiselijke gevoel van comfort. Direct, continu en desgewenst vraaggestuurd*. En daar hoeft u uw luie stoel niet voor uit te komen.

* Bij vraaggestuurde ventilatie worden de aan- en afvoer van lucht per ruimte automatisch aangepast op de gemeten luchtkwaliteit.

Dankzij WTW behaaglijk de zomer door

De zomers waren behoorlijk warm de afgelopen jaren. Met tropische temperaturen zit natuurlijk niemand te wachten op warmteterugwinning (WTW). Toch kan die WTW-unit juist helpen om de warme dagen geriefelijk door te komen. Het geheim? Koudeterugwinning. “Volgen Brink Climate Systems kunnen wij dus zeggen dat u met een gerust hart adviseren om de WTW door te laten draaien.”

Voorwaarde is wel dat de bewoner overdag de warmte buitenhoudt door ramen en deuren goed gesloten te houden.

Bij hoge temperaturen werkt de WTW-Unit andersom

Heeft een klant balansventilatie met WTW en weet hij de warmte afdoende buiten te houden, dan kan hij profiteren van een onverwacht voordeel.  “Bij hoge buitentemperaturen werkt de WTW-unit juist andersom als een soort ‘Sun Block’. In plaats van de koude die wordt buiten gehouden wordt nu juist de warmte buiten gehouden. De aangezogen warme lucht wordt “afgekoeld” door de luchtstroom naar buiten. Hierdoor wordt de relatief koelere lucht van binnen teruggewonnen en de warmte uit de aangezogen lucht weer direct naar buiten afgevoerd. Ventilatie met koudeterugwinning zou je kunnen zeggen. Dit gaat overigens zeker te ver want echt koud en koel is het natuurlijk sowieso niet bij deze temperaturen. Alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen.”

“Stel het is binnen 20 graden Celsius en buiten 30 graden Celsius, dan kan je met de uitgaande binnenlucht de aangezogen lucht koelen tot circa 21 graden Celsius. Je kan dus gerust de WTW aan laten staan in de zomermaanden. Dit is zelfs een must. Het is erg belangrijk om goed te blijven ventileren als ramen en deuren in de woning gesloten zijn. Zo kun je in combinatie met goede zonwering en isolatie, zo lang mogelijk de warmte buiten houden. ”Dit geldt echter wel met name voor nieuwe conditioneerde utiliteitsgebouwen en woningen (met koeling dus) en minder voor bestaande woningen/gebouwen zonder koeling waar de temperatuur in zijn algemeenheid inderdaad veel harder oploopt waardoor het ook veel minder zin heeft.”

MILIEU CENTRAAL:

Gebruik je ventilatiesysteem (WTW) slim

“Balansventilatie met WTW heeft vaak een bypass. Schakel die in als het buiten koeler is dan binnen (bijvoorbeeld ’s nachts): de buitenlucht wordt dan niet opgewarmd voor hij naar binnen wordt geblazen. Schakel de bypass juist úít als het buiten warmer is dan binnen (overdag): via de WTW koelt de uitgaande lucht de binnenkomende lucht een beetje af.”

Milieu Centraal geeft op haar website 6 tips om je woning koel te houden op warme dagen. Lees ze hier!

Bron: Milieu Centraal

Duurzaamheid

Een duurzaam gebouw heeft een lange levensduur en behoudt zijn waarde. Goede ventilatie draagt bij aan de duurzaamheid van woningen en kantoren. Bovendien hebben goed geventileerde gebouwen een lagere CO2 -uitstoot. Brink-systemen met warmteterugwinning (WTW) dragen hier ook aan bij. Hiermee wordt aangevoerde verse lucht voorverwarmd. Zo blijft de ruimte waarin u woont of werkt meteen op de gewenste temperatuur zonder veel extra energie te verbruiken. Ter vergelijking: als u een raam open zou zetten om te ventileren, moet u 100% bijverwarmen. Dat kost veel meer energie! Duurzame manieren van ventileren en verwarmen met Brink Climate Systems zorgen niet alleen voor een lagere milieubelasting, maar ook voor een lagereenergierekening. En dat scheelt u op jaarbasis vele euro‘s.

Onze ventilatieoplossingen zijn eindeloos en zorgen voor excellente lucht in elke woon- of werksituatie:

  • Centraal ventileren met warmteterugwinning (afgekort: WTW)
  • Decentraal ventileren met of zonder WTW
  • ventilatie (NIEUW!) zonder of met  toevoerkanalen
  • van kleine ruimtes, zoals een enkele kamer, tot complete woningen
  • in appartementencomplexen, school- en kantoorgebouwen en zorginstellingen
  • in nieuwbouw of bestaande bouw

Bovendien zijn de oplossingen uit te breiden met diverse modules, zoals onze Evap luchtbevochtiger en de Pure Induct. Onze experts zijn benieuwd naar jouw wensen. Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan gerust contact met ons op.

Ventilatie met WTW

Balansventilatie met WTW is mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid toegevoerde en afgevoerde lucht even groot, in balans, is. WTW staat voor warmteterugwinning. Het ventilatiesysteem met WTW heeft als basis van het toestek een warmtewisselaar. De wisselaar vangt de warmte uit de verbruikte afvoerlucht op en verwarmt daarmee de verse toevoerlucht. Op deze manier wordt de lucht die de woning binnenkomt gratis verwarmd tot ongeveer 18 °C. Dat levert een forse energiebesparing op, wat goed is voor het milieu en de portemonnee (gemiddelde besparing € 160 tot € 200,- per jaar).

Centrale ventilatie

Bij centraal ventileren wordt de ventilatie vanuit één centrale plek geregeld. De Flair toestellen zorgen ervoor dat vuile lucht via afvoerkanalen uit de woning wordt afgevoerd en laat verse, gezonde lucht via toevoerkanalen de woning binnenstromen. Alle ruimtes in huis; keuken, woon-, werk-, slaapkamers en badkamer(s), worden vanuit één plek naar behoefte geventileerd. Alleen daar ventileren waar het wenselijk of nodig is? Dat is mogelijk met ons Vraaggestuurd Ventileren 2.0 systeem.

Nu ook zonder toevoerkanalen
Dankzij ons innovatieve Multi Air Supply systeem kan centraal ventileren met WTW nu ook worden toegepast in een woning zonder toevoerkanalen. Een groot voordeel, waardoor Multi Air Supply volop mogelijkheden biedt bij de duurzame renovatie vanbestaande woningen. Bij toepassing in nieuwbouw levert dit systeem meer ontwerpvrijheid op en een besparing op de bouwkundige kosten. Geen toevoerkanalen in huis? Kies dan voor het stille en energiezuinige Multi Air Supply systeem.

Decentrale ventilatie

Bij decentraal ventileren wordt in elke ruimte een aparte ventilatie-unit geplaatst. Er is geen luchtkanalensysteem nodig. waardoor de installatie snel en eenvoudig kan worden gerealiseerd. Decentrale ventilatie is bij uitstek geschikt in compacte nieuwbouwwoningenen bij renovatie. Ook bij uitbreiding van bestaande woningen kan een aanbouw of losstaand bijgebouweenvoudig worden voorzien van eigen ventilatie-units.

Met geluidswering of voorverwarming

Decentrale ventilatie-oplossingen zijn compact, energiezuinig en stil. De nieuwe Sonair maakt ventilatie mogelijk in gebieden waar het openzetten van ramen niet gewenst is door geluidsoverlast. Is er (ook) sprake van stankoverlast, dan kan de Sonair worden voorzien van een speciaal koolstoffilter.

Decentraal ventileren_ EconVice_Nederland