Hoe vaak moet ik het filter reinigen?

Voor elk toestel is het weer anders om het filter schoon te maken.

Sommige filters (meestal de voorfilters) kun je periodiek schoonmaken met een stofzuiger of compressor. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de mate van vervuiling maar één maal per maand kan geen kwaad. Indien het om een speciaal fijnstoffilter gaat dan is het beter om deze volledig te vervangen. De fijne stofdeeltjes en pollen in dit filter worden namelijk zo effectief opgevangen dat ze zich zeer moeilijk laten verwijderen. Wil je de filters van het ventilatiesysteem zelf gaan schoonmaken? Kijk dan eerst in het onderhoudsvoorschrift van Brink of kijk naar het typenummer op de filters.

 

In de bewonersinstructie staat hoe u het filter kunt reinigen.

Doorgaans is 1x in 6 weken gebruikelijk, vooral in het stookseizoen moet u hierop letten! (door vervuiling neemt het gasgebruik toe) Voor een goede en schone installatie te behouden is het raadzaam om 2 maal per jaar het filter te vervangen, vooral in de Elan en de Allure is dit aan te bevelen. In deze luchtverwarmers zit een warmtewisselaar die een fijne structuur heeft en hierin geen vervuiling gewenst is. Het gasverbruik kan hierdoor flink toenemen.

Wanneer* filters vervangen of reinigen?

  maart   reinigen
  juni   vervangen
  oktober   reinigen
 januari (na oud en nieuw)   vervangen

*) over de periode van een kalenderjaar


Filterkwaliteit

Een standaard filter (klasse G3) van een luchtverwarmer haalt 95% van de stofdeeltjes uit de lucht.

Een elektronisch fijnstoffilter haalt zelfs 99% stofdeeltjes uit de lucht en dit is ideaal voor mensen met gevoelige luchtwegen. Dit fijnstoffilter verwijderd vrijwel alle vervuiling uit de lucht zoals pollen, stuifmeel, schimmels, tabaksrook, kiemen en bacteriën. Dit elektronische fijnfilter kan op een eenvoudige wijze worden aangebracht in uw bestaande en/of nieuwe luchtverwarmer type “Allure”

(YouTube film)  Klik op foto’s voor voorbeeld reinigen filter voor Allure en Elan serie.

     

Reinigen filters Allure                                           Reinigen filters Elan 2.0.

WTW Filters voor de Brink , Advence, Air 70, Renovent, Flair, Inventus, Flexivent, Pure Induct en de Sonair

Brink-filters: onmisbaar onderdeel voor uw (WTW) installatie
Voor de aanvoer van schone lucht in uw huis is uw toestel uitgerust met een Brink-filter. Een ventilatiesysteem dat alleen lucht van buiten toevoert, zoals de Innoventus of de Sonair, heeft één filter dat de buitenlucht filtert voordat deze uw woning binnenkomt. Een WTW-systeem (ventilatietoestel met warmterugwinning), zoals een Flair of een Renovent, beschikt over een tweede filter (WTW-filter) dat de lucht reinigt die uit uw woning wordt afgevoerd. Dit is ter bescherming van uw toestel. Tegelijkertijd warmt een WTW-installatie de koude lucht van buiten indirect op. Zo krijgt u altijd verse, schone lucht in uw woning die direct op temperatuur is.
De kwalitatief hoogwaardige Brink WTW-filters verwijderen 95% van de stofdeeltjes, waaronder stuifmeel, sporen, haren, zand en textieldraden. De filters zijn niet moeilijk te vervangen. De speciale Brink fijnstoffilters verwijderen 99% van de allerkleinste stofdeeltjes.

Voor elke behoefte de juiste filter
Wij hebben voor elk toestel kwalitatief hoogwaardige Brink-filters. De lucht die van buiten wordt aangevoerd kan door twee typen filters gezuiverd worden. Een G-filter; het standaardfilter dat bij een normale stofbelasting wordt gebruikt en een fijnstoffilter (F-filter); deze verwijdert 99% van de stofdeeltjes en zorgt ervoor dat zelfs pollen, stuifmeel, schimmels en kiemen uit de lucht verdwijnen. Onze filters zijn daarom uitermate geschikt voor mensen met allergieën of luchtwegaandoeningen zoals astma.

WTW onderhoud – Brink-filters schoonmaken
Voor een optimale werking van uw Brink-ventilatietoestel is het noodzakelijk dat u de Brink-filters regelmatig schoonmaakt. Vervuilde lucht wordt namelijk opgevangen in het filter.  In de eerste weken na oplevering van een nieuwbouwwoning raden we aan dit vaker te doen (afhankelijk van de belasting een keer per twee weken tot een keer per maand). Daarna volstaat het de Brink-filters eens per drie maanden schoon te maken. In het installatievoorschrift van uw ventilatietoestel leest u hoe u de filters moet schoonmaken. Reinigingsinstructies vindt u ook op onze website www.luchtverwarmingshop.nl. Let er goed op dat de filters na het schoonmaken op de juiste plek teruggeschoven worden (verwissel ze niet en draai ze niet om).

WTW onderhoud – Brink-filters vervangen
De filters dienen minimaal één keer per jaar vervangen te worden. We raden mensen met luchtwegaandoeningen of allergieën aan om dit vaker te doen. In het installatievoorschrift dat bij uw toestel is geleverd, leest u hoe u de filters kunt vervangen.
Het is belangrijk dat uw toestel regelmatig wordt gecontroleerd. We raden u aan om hiervoor  een onderhoudscontract af te sluiten met uw eigen installateur of voor service en onderhoud naar Comfort Expert

Brink-filter aan vervanging toe? De Brink Service App geeft u een seintje
Met de Brink Service App krijgt u meer aanwijzingen over het onderhoud van uw WTW-installatie. In de app vindt u handige informatie zoals een geheugensteuntje wanneer een Brink-filter moet worden vervangen en een overzicht van veel gestelde vragen over uw WTW-systeem. Daarnaast kunt u een foutmelding van het toestel opzoeken en een storing in sommige gevallen zelf eenvoudig verhelpen. U kunt de Brink Service app gratis downloaden.

Originele Brink filters, voor elke situatie

Wij hebben voor elke situatie een filteroplossing beschikbaar. Gebruik voor het beste resultaat originele Brink-filters en zorg zo voor excellente lucht in elk huis. Alle filters worden per stuk of per set geleverd.

Filters voor luchtverwarming en ventilatie
In de luchtverwarmers en ventilatieproducten van Brink worden luchtfilters toegepast. Vanaf 2017 is hiervoor een nieuw classificatiesysteem (ISO16890) ingevoerd op basis van filtering van deeltjesgroottes. (PM1, PM2,5, PM10 en ISO Coarse). Dit vervangt de huidige filterklasses G, M en F. Naast de nieuwe benamingen verwijzen wij ook naar de “oude” filterklasses zodat u gemakkelijk voor de in gebruik zijnde toestellen de vertrouwde G- en F-filters kunt blijven bestellen.

Standaard filters, ISO coarse
De standaard filters in onze toestellen zijn ISO coarse filters. Deze grofstof filters filteren 80-90% van de deeltjesgroottes > 10um. Voorbeelden hiervan zijn haren, zand, textieldraden en stuifmeel en andere vormen van grof stof.

Fijnstoffilters, ISO ePM1
Optioneel kunt u ISO ePM1 filters toepassen. Deze fijnstoffilters filteren deeltjesgroottes <PM1. Voorbeelden hiervan zijn smog, uitlaatgassen, cementstof, roet en zwevend atmosferisch stof.

Koolstoffilters, ISO ePM2,5
Nieuw in ons assortiment zijn koolstoffilters (carbon). Deze filteren chemische verontreinigingen en geuren uit de lucht van bijvoorbeeld open haarden, houtkachels en in omgevingen dichtbij industrie. Het filter is zeer effectief tegen stikstofoxiden (NOx) en zwaveldioxide (SO2). Het koolstoffilter heeft filterklasse ISO ePM2,5 (M5) en is beschikbaar voor de Renovent Excellent, Renovent Sky, Renovent HR Small en de ultra filter Pure induct.

Ultra filter, Pure induct
Het meest krachtige filter is de Pure induct. De Pure induct is een modulaire toevoeging op het centrale balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). De module komt in het kanaal dat verse lucht van de WTW-unit naar de woning brengt. De standaardfilters van de WTW-unit filteren de eerste vervuiling uit de verse buitenlucht. De Pure induct haalt vervolgens 99,94% van alle fijnstofdeeltjes uit de lucht. Bijkomstig voordeel: ook alle andere zeer kleine deeltjes, zoals roetdeeltjes (van de openhaard van de buren!), pollen, schimmels, bacteriën en virussen worden afgevangen. Voor de Pure induct zijn ook koolstoffilters beschikbaar.

Jaarlijks onderhoud
Voor jaarlijks onderhoud en service contracten kunt u terecht bij Comfort Expert

 

Nieuw filter bestellen?