Open retoursysteem

Open retoursysteem

Een open retour werd veel toegepast in de jaren 70 begin 80, de mensen kozen destijds veelal voor plavuizen vloertegels en om de vloer minder koud te laten aanvoelen werd er dan gekozen voor een open retoursysteem, in de vloer van de woonkamer en hal werden de vloerroosters aangebracht (open verbinding kruipruimte) en de luchtverwarmer stond op een open sparing in vloer waarbij de luchtverwarmer vrij de lucht retour kon zuigen via de kruipruimte.
In de luchtverwarmer zit een stoffilter die de ongewenste stof tegenhoud en zo weer schoon kon inblazen via het aanvoerkanaal naar de desbetreffende uitblaasroosters.
Het voordeel bij een openretour dat de vloer in een verwarmde ruimte ligt en hierdoor niet koud meer aanvoelt.
De kruipruimte heeft dus dezelfde temperatuur als de woonkamer.

Onderstaand montagedetail open retoursysteem

a : Maaiveld.

b : Vloer in specie opleggen.

c : Isolatie hardschuim of gelijkwaardig, minimale dikte 50 mm, binnen spouw vertinnen.

d : PVC-folie.

e : Stampbeton.

f : Isolatie hardschuim of gelijkwaardig, minimale dikte 50 mm.

Bovengenoemde regels a t/m f

Er zijn wel bouwkundige regels aan verbonden aan een open retour, zo dient in de kruipruimte de buitengevel geïsoleerd te worden (geen koude naar buiten) er geen ventilatie openingen naar kruipruimte zijn aangebracht en zeer belangrijk er geen water onder de vloer komt te staan waardoor het aanvoer (warme luchtkanaal) in het water komt te staan.
Indien er water in de kruipruimte komt te staan zal de warme retourlucht hierover aanzuigen naar de luchtverwarmer waardoor er een hoge vochtigheid ontstaat en dit vocht zich op de ruiten zal uitslaan. Vooral ochtends zal er condensvorming op de ruiten zichtbaar zijn.