Laat uw luchtverwarmer voor 2026 vervangen!

Bent u voornemens uw oude luchtverwarmer te laten vervangen? En nog niet aan een warmtepomp toe bent?

Wij begrijpen maar al te goed dat wat u als bewoner van een eigen woning steeds weer wordt opgelegd!! en nu door een nieuw pakket aan klimaatregelingen van ons kabinet! waar we niet op zitten te wachten?

En zeker als u eindelijk eens aan u zelf toe komt en denkt het voor elkaar te hebben en worden u weer dure maatregelen in de schoot geworpen.

En ook:

 • dat u uw spaarpotje ergens anders voor had willen besteden.
 • u eindelijk uw hypotheek heeft afgelost en nu weer een lening moet afsluiten!
 • u al op leeftijd bent en zeker niet op grote uitgaven zit te wachten om een warmtepomp aan te schaffen.
 • uw woning slecht geïsoleerd is, en een warmtepomp niet geschikt is!
 • en zo zijn er zoveel andere redenen om hier van af te zien.
 • gelukkig zijn er ook nog andere toepassingen en/of mogelijkheden, lees verder!

“Laat dan uw luchtverwarmer vervangen voor 2026, u kunt dan de eerste 15 tot 20 jaar vooruit!”

Door het gevolg van een nieuw pakket aan klimaatregelingen dat het kabinet begin mei 2023 aankondigde worden huiseigenaren verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp. Of op een ander duurzaam alternatief, zoals aansluiting op het warmtenet. Hiermee is een investering van 9,3 miljard euro gemoeid.

 • De verplichting geldt alleen bij het vervangen van de bestaande cv-ketel.  Er zal dus sprake zijn van een behoorlijke lange overgangsperiode.  Wie bijvoorbeeld in 2025 zijn cv-ketel vervangt, hoeft dus ,  zoals het er nu naar uitziet zal pas rond 2040  overgaan tot aanschaf van een warmtepomp. De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is zo’n 15 jaar.
 • Er zijn een aantal groepen die niet verplicht worden gesteld een warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel in 2026 (of daarna) aan vervanging toe is.
 • Er geldt een uitzondering voor:
 • Huishoudens die wonen in een appartement of monument
 • Huishoudens die binnen de komende jaren worden aangesloten op een warmtenet
 • Voor alle overige woningen, zoals rijtjeshuizen en vrijstaande woningen, geldt de verplichting wel.
 • Een uitzondering geldt ook voor huizen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp, bijvoorbeeld omdat ze onvoldoende geïsoleerd zijn of omdat er te weinig ruimte is om een pomp te plaatsen. Vervanging van de cv-ketel door een warmtepomp wordt ook niet verplicht voor woningen waarvan al bekend is dat die op korte termijn worden aangesloten op een alternatief voor aardgas.

Dit gaat het u minimaal kosten variërend van €. 6.500 tot €. 10.000 euro of meer.

De kosten voor een hybride warmtepomp zijn aanzienlijk. Hou rekening met een investering van minimaal €. 6.500 euro voor het apparaat zelf, inclusief installatie. Voor een hybride warmtepomp met meer vermogen ben je al snel €. 10.000 euro kwijt.
Warmtepomp installaties die ervoor zorgen dat je volledig van het gas af kunt, zijn nog duurder. De investering ligt dan rond de €. 15.000 tot €. 20.000 .
Er zijn ook fluisterstille bodem-warmtepompen, die gebruik maken van een andere techniek. Deze zijn vaak nog wat efficiënter, maar kunnen de kosten wel oplopen tussen de €. 30.000 tot €. 40.000.

Heeft u luchtverwarming dan lopen de aanschaf prijzen nog hoger op, dit heeft te maken dat uw luchtverwarmer een hoge temperatuur verwarming is (minimaal 70 graden cv water aanvoer) hier zijn zwaardere voorwaarden nodig! Isolatie van de woning speelt een grote rol hierbij.

Wist u dat u met luchtverwarming slim kunt besparen!

Stel: Uw gezin is overdag veel weg ,ouders naar het werk, kinderen naar school.

 • U wilt morgens wel lekker behaaglijk uit bed komen, dus u zet de thermostaat even wat hoger en omdat uw woning met luchtverwarming zeer snel opwarmt zet u hem na een half uurtje weer lager want u gaat allen de deur uit naar het werk en naar school dus de verwarming kan laag gezet worden bv. 12 graden, u komt allen na vieren of later weer thuis, de verwarming heeft bijna geen gas verbruikt  en bij aankomst thuis zet u de thermostaat omhoog voor een uurtje, intussen gaat u eten koken daardoor warmt u het huis enig sinds op, u kunt als u zonnepanelen heeft ook kiezen om elektrisch bij te verwarmen in de ruimte waar u doorbrengt, wordt het te koud kunt dit proces een keer herhalen! zo kun je dus eenvoudig besparen!, vloerverwarming is de traagste verwarming die er is en dient de gehele dag op temperatuur gehouden te worden, maar ook radiatoren warmen je huis niet snel op en kan uren duren voordat de temperatuur vanaf 12 graden de 20 zal bereiken waardoor deze beide systemen vloerverwarming en cv in tussentijd al heel wat gas hebben verbruikt, dus luchtverwarming in deze dure tijden is zo gek nog niet!!

  

Subsidie 2023

Iedereen die een warmtepomp wil aanschaffen, krijgt subsidie van de overheid.
De hoogte van de subsidie hangt af van het type pomp en het vermogen:

 • Hybride warmtepomp: € 1.950 tot € 3.000
 • Volledige lucht/water warmtepomp: € 1.950 tot € 4.500
 • Bodem-warmtepomp: € 3.750 tot € 6.000

 

Dit zijn gangbare bedragen. Voor bepaalde type modellen en vermogens kan het subsidiebedrag zelfs nog hoger liggen.
Huishoudens met een laag inkomen kunnen een gunstige lening aanvragen via het nationale warmtefonds.

Terugverdientijd!

Uiteindelijk levert een hybride warmtepomp wel een besparing van enkele honderden euro’s per jaar op!  Hoe groot de besparing is, hangt sterk af van de wisselende energieprijzen, het verbruik en het type huis. In hoeveel jaar de investering zichzelf heeft terugverdiend, is dan ook lastig te zeggen. De terugverdientijd voor een warmtepomp verschilt dus sterk. Schattingen gaan uit van gemiddeld zeven jaar, maar in sommige gevallen kan dit meer dan 10 jaren duren.