Gesloten retoursysteem

Gesloten retoursysteem

Een gesloten retoursysteem (in blauw gekleurd) is een kanalensysteem dat in de kruipruimte van de woning is aangebracht, dit retourkanaal is aangesloten op de onderzijde van de luchtverwarmer en loopt naar de in de woonkamer en veelal in de hal aangebrachte  vloerretourroosters.

De toegevoerde warmelucht van uit de luchtverwarmer wordt via ook in de kruipruimte aangebrachte toevoerkanalen via de vloer- en wandroosters (305×57 en 305×102 mm) opnieuw ingeblazen en via de bovengenoemde retourroosters weer retour gezogen naar de luchtverwarmer.  Het G3 stoffilter in luchtverwarmer zorgt ervoor dat de retour gekomen lucht wordt gefilterd en weer wordt ingeblazen. Een rond circulerend proces dus.  Het voordeel hiervan is dat de warme lucht die retour gaat naar de luchtverwarmer korter is en meer de warmte vast houd dan een open retoursysteem.

De kruipruimte wordt via ventilatieroosters in buitengevel geventileerd om te voorkomen dat de eventuele vloerbalken niet door vocht en schimmel werden aangetast. In dit geval is de kruipruimte koud en hierdoor kan indien de vloer niet aan onderzijde is geïsoleerd koud aanvoelen.
In de latere jaren werden de plaatvloeren standaard aan onderzijde geïsoleerd waardoor dit probleem van koude vloeren is afgenomen.