Pollen, bacteriën en huisstofmijt

In onze woningen komen verontreinigende stoffen voor zoals stof, bacteriën en geurtjes, helaas komen daarmee ook gezondheidsklachten om de hoek kijken waar veel mensen tegenwoordig last van hebben.

Hooikoorts, veroorzaakt door pollen, kan ook een probleem zijn voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën. Het is belangrijk om een goede luchtkwaliteit in huis te behouden om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Ook de graspollenpiek is in aantocht voor mensen met een graspollenallergie. Warm en droog weer in combinatie met grassen die er goed bij staan: het recept voor een hooikoortspiek! Graspollenpiek vanaf 24 mei – weeronline.nl

Door fijnstoffilters (pollenfilters) te plaatsen in het ventilatietoestel (bijvoorbeeld een Flair of Renovent) kunnen allergische klachten door hooikoorts in huis sterk verminderd worden of zelfs worden voorkomen.

Met de start van het mooie weer en het hooikoortsseizoen is dit hét moment om fijnstoffilters toe te passen. Haal in huis weer opgelucht adem!

Originele Brink filters, voor elke situatie

Wij hebben voor elke situatie een filteroplossing beschikbaar. Gebruik voor het beste resultaat originele Brink-filters en zorg zo voor excellente lucht in elk huis. Alle filters worden per stuk of per set geleverd.  luchtverwarmingshop.nl  Veel soorten filters kunnen ook in een grootverpakking geleverd worden. (vraag hier naar)

Filters voor luchtverwarming en ventilatie

In de luchtverwarmers en ventilatieproducten van Brink worden luchtfilters toegepast. Vanaf 2017 is hiervoor een nieuw classificatiesysteem (ISO16890) ingevoerd op basis van filtering van deeltjesgroottes. (PM1, PM2,5, PM10 en ISO Coarse). Dit vervangt de huidige filterklasses G, M en F. Naast de nieuwe benamingen verwijzen wij ook naar de “oude” filterklasses zodat u gemakkelijk voor de in gebruik zijnde toestellen de vertrouwde G- en F-filters kunt blijven bestellen.

Standaard filters, ISO coarse

De standaard filters in onze toestellen zijn ISO coarse filters. Deze grofstof filters filteren 80-90% van de deeltjesgroottes > 10um. Voorbeelden hiervan zijn haren, zand, textieldraden en stuifmeel en andere vormen van grof stof.

Fijnstoffilters, ISO ePM1

Optioneel kunt u ISO ePM1 filters toepassen. Deze fijnstoffilters filteren deeltjesgroottes <PM1. Voorbeelden hiervan zijn smog, uitlaatgassen, cementstof, roet en zwevend atmosferisch stof.

Koolstoffilters, ISO ePM2,5

Nieuw in ons assortiment zijn koolstoffilters (carbon). Deze filteren chemische verontreinigingen en geuren uit de lucht van bijvoorbeeld open haarden, houtkachels en in omgevingen dichtbij industrie. Het filter is zeer effectief tegen stikstofoxiden (NOx) en zwaveldioxide (SO2). Het koolstoffilter heeft filterklasse ISO ePM2,5 (M5) en is beschikbaar voor de Renovent Excellent, Renovent Sky, Renovent HR Small en de ultra filter Pure induct.

Ultra filter, Pure induct

Het meest krachtige filter is de Pure induct. De Pure induct is een modulaire toevoeging op het centrale balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). De module komt in het kanaal dat verse lucht van de WTW-unit naar de woning brengt. De standaardfilters van de WTW-unit filteren de eerste vervuiling uit de verse buitenlucht. De Pure induct haalt vervolgens 99,94% van alle fijnstofdeeltjes uit de lucht. Bijkomstig voordeel: ook alle andere zeer kleine deeltjes, zoals roetdeeltjes (van de openhaard van de buren!), pollen, schimmels, bacteriën en virussen worden afgevangen. Voor de Pure induct zijn ook koolstoffilters beschikbaar.

Een ‘beter’ binnenmilieu comfortabel gezond

Moderne woningen zijn optimaal geïsoleerd en goed kierdicht gebouwd. Dat scheelt u veel energie. Maar het vrijwel geheel wegvallen van de onbedoelde ventilatie door kieren en spleten, beïnvloedt het binnenmilieu negatief. Luchtverwarming brengt weer terug wat u zo koestert: een gezond zuurstofgehalte, een betere luchtzuiverheid, zonder stof, en een betere vochthuishouding,

Standaard G3 filter

Het is terecht dat mensen veel aandacht besteden aan hun gezondheid en dat van hun gezin. In een woning is nu eenmaal altijd stof aanwezig. Dit wordt veroorzaakt door activiteiten van mens en dier. Dit stof gaat op lastig schoon te maken plaatsen zitten en heeft hierdoor een negatieve invloed op de kwaliteit van de binnenlucht. Vooral mensen met luchtwegproblemen ondervinden veel hinder van stof. Het luchtverwarmingssysteem van Brink is voorzien van een filter waarmee 95% van de stof uit de lucht wordt gefilterd. Een schoon en gezond gevoel!

luchtverwarmingschop.nl

Een luchtverwarmingssinstallatie bevat standaard reeds een zeer degelijk G3 luchtfilter. Een luchtverwarmingssysteem is dan ook gekend omwille van zijn grote stofresistentie. Rondzwevend stof wordt samen met de gebruikte lucht afgevoerd, terwijl verse aangevoerde lucht en gerecupereerde lucht tot 95% stofvrij wordt gemaakt. Het systeem biedt zelfs een nóg groter comfort door plaatsing van een elektronische filter welke een filtering garandeert van 99%. Deze filter maakt uw binnenlucht eveneens vrij van pollen, bacteriën en huisstofmijt. Dit is één van de meest ideale oplossingen voor bewoners met allergieën.

Pollen

Pollen (stuifmeelkorrels) bevinden bijna het hele jaar in de lucht. De Hazelaar bijvoorbeeld bloeit al in januari terwijl de Ceder nog tot in november bloeit! Vandaar de continue hooikoortsklachten bij sommige mensen.
Kan een filter hooikoorts verminderen? Ons antwoord luidt: nee. Iedereen komt buiten. Buiten heerst uiteraard de hoogste concentratie pollen. Pollen zijn relatief grote “vuildeeltjes” (20-50µm). De pollen van de Hazelaar zijn bijvoorbeeld gemiddeld 28µm (0,028mm). Zoals in onderstaande tabel valt af te lezen houdt een standaard filter (filterklasse G3) al 70 tot 85% vuildeeljes groter dan 10µm tegen. U mag er dus van uit gaan dat nagenoeg alle stuifmeelkorrels door een standaard G3 filter al worden tegengehouden.
Dus bent u gevoelig voor pollen en stuifmeel dan is een standaard filter al ruimschoots toereikend; u hoeft hiervoor geen hoogwaardig filter toe te passen. Wij adviseren u om in geval van hooikoorts de landelijke adviezen op te volgen.

Fijnstof

Een belangrijk verschil tussen fijnstof en pollen is de partikelgrootte, oftewel de afmeting van de stofdeeltjes. De naam zegt het al, fijnstof bestaat uit zeer fijne vuildeeltjes (kleiner dan 10µm). De helft van de fijnstof concentratie in Nederland is van natuurlijke aard: zand en zeezout! De andere helft bestaat hoofdzakelijk uit roetdeeltjes: dieselmotoren maar met name rook van haard-/houtvuur! Een roetdeeltje wordt zelfs gerekend tot ultrafijnstof (afmetingen 0,02 tot 0,3 µm!).
Wilt u minder fijnstof in huis dan kan een filter met een hogere filterklasse wel uitkomst bieden! Een filter met filterklasse M6 filtert bijvoorbeeld circa 80% fijnstof en 10% ultrafijnstof. Ter vergelijking, de percentages voor een G3 filter hiervoor zijn 20% resp. 0%.  Alle fijnstof tegenhouden met een WTW-filter is onmogelijk. Een synthetisch filter met een hogere filterklasse levert teveel weerstand (dichter filter) waardoor de ventilatoren in uw unit te “hard moeten werken”, hetgeen nadelig is voor de levensduur van uw unit en uw stroomverbruik. Maar een groot deel fijnstof kunt u ondervangen met een F6 filter

Fijnstoffilter F6 (Pollen)

Voor mensen met gevoelige luchtwegen is ook het filteren van de allerkleinste stofdeeltjes een letterlijke opluchting. Hiervoor is een elektronisch fijnstoffilter beschikbaar. Deze verwijdert vrijwel álle vervuiling (99%) uit de lucht zoals pollen, stuifmeel, schimmels, tabaksrook, kiemen en bacteriën.

Elektrostatisch principe

De werking van het elektronisch fijnstoffilter voor de luchtverwarmer is gebaseerd op het elektrostatische principe.
In een aluminium cassette bevindt zich glasvezeldoek dat onder spanning wordt gebracht. Doordat het doek is geladen, verandert het in een ‘fijnfilter’ en worden zelfs microscopisch fijne stofdeeltjes aangetrokken. Het elektronisch luchtfilter heeft een zeer laag stroomverbruik (2Watt) en een veilige voeding van 24Volt.

Brink Elektronisch luchtfilter t.b.v. Elan en Allure – serie  (momenteel niet leverbaar)

Het filter bestaat uit een cassette waarin glasvezelmatten in een elektrostatisch veld onder spanning worden gebracht. Hierdoor verandert eenvoudig glasvezeldoek in een hoog rendement fijnfilter. Bij het onderhoud behoeven slechts deze filtermatten te worden vervangen. Een groen controlelampje geeft aan dat het elektrostatisch filter voedingsspanning heeft en juist functioneert. Een rood controlelampje geeft aan wanneer de elektronica kortsluiting maakt of een te hoge voedingsspanning heeft.

WTW Filters vervangen of reinigen

Om te kunnen genieten van schone en gezonde lucht in huis is het regelmatig vervangen van vervuilde WTW-filters een must. We adviseren om WTW filters elk half jaar te vervangen en halverwege dat halve jaar een keer schoon te maken.
Wanneer* filters vervangen of reinigen?

  maart   reinigen
  juni   vervangen
  oktober   reinigen
 januari (na oud en nieuw)   vervangen


*) over de periode van een kalenderjaar

De instructies voor reiniging en vervanging van de filters vind je in het installatievoorschrift van het ventilatietoestel. Voor het reinigen van de filters heb je een stofzuiger nodig.

Voor het bestellen van nieuwe Brink filters bestelling ga naar onze webshop, klik op onderstaande button!

 

Jaarlijks onderhoud
Voor jaarlijks onderhoud en service contracten kunt u terecht bij Comfort Expert