Verwarmen met warmtepomp in combinatie met Brink Allure
Het halen van de klimaatdoelen draait om het verlagen van onze CO2-uitstoot, niet om volledig van het fossiele gas af te gaan.’
Naast koelen is het ook mogelijk om te verwarmen met de Allure Upflow met warmtepomp. Bij kouder weer tot een buitentemperatuur van 5 a 6 graden kiest de regeling automatisch voor verwarmen via de warmtepomp. Wordt de buitentemperatuur lager, dan neemt de Allure luchtverwarmer het automatisch over.
Af fabriek is de besturingunit van het Allure toestel al ingesteld om te kunnen verwarmen met de condensingunit. Om de condensingunit te laten verwarmen wordt een 1-10V stuursignaal vanaf de Allure besturingunit uitgestuurd naar de interface van de condensingunit. Er moet om te kunnen verwarmen met de condensingunit wel een buitentemperatuursensor worden aangesloten op het Allure toestel. Op basis van de buitentemperatuur of gewenste uitblaastemperatuur wordt de brander van de Allure aangestuurd of de condensingunit ingeschakeld voor verwarmen.
Let op! Warmtepompfunctie is alleen bruikbaar bij plaatsing van een nieuwe Allure Upflow (vanaf versie V5.0 medio 2013) luchtverwarmer en een nieuwe set voor topkoeling.
Brink B-40HR Allure uitgevoerd met warmtepomp (verwarmen & koelen)
De Allure luchtverwarmer is dus uit te breiden met een warmtepomp. Bij buitenluchttemperaturen boven de 5 °C werkt het systeem als warmtepomp op elektriciteit, bij temperaturen onder de 5 °C werkt de Allure op gas.
Op deze manier wordt de energiezuinigheid van een warmtepomp met de snelheid van luchtverwarming gecombineerd. Het systeem bestaat uit een koelblok op de Allure, een buitenunit en een buitentemperatuursensor.
Voor een optimale beheersing van het binnenklimaat moet gedurende de zomer en de winter de temperatuur van de lucht kunnen worden geregeld. In de winter kan men de mate van temperatuurverhoging regelen met het luchtverwarmingssysteem. In de zomer zal, wanneer ventileren van de ruimten niet meer voldoende is, de temperatuur verlaagd moeten worden. Met de combinatie van een luchtverwarmingssysteem en een Brink koelset is het mogelijk zowel in de zomer als in de winter de binnentemperatuur op de juiste waarde te regelen.
Een Brink koelset bestaat uit:
- een luchtgekoelde condensingunit, een verdamper/ koelblok en een interface.
- Voeding door separaat te bestellen warmtepomp condensingunit.
- Maximaal koelvermogen van 7,1 kW.
- Maximaal verwarmingsvermogen van 8,0 kW.
Soorten eigenschappen warmtepomp
Er zijn diverse warmtepompsystemen, waarbij de natuurlijke energiebron en de manier waarop de warmte in de woning wordt getransporteerd (=de energiedrager) onderscheidend zijn. Hieronder de meest bekende systemen op een rij:
- water/water – haalt warmte uit (grond)water en transporteert de warmte via water in de woning;
- lucht/water – onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert de warmte via water in de woning;
- bodem/water – haalt warmte uit de bodem en transporteert de warmte via water in de woning;
- lucht/lucht – onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert de warmte via lucht in de woning.
Waarmee moet je rekening houden bij een combinatie van een warmtepomp met luchtverwarming?
Er zijn een aantal aspecten belangrijk wanneer je overweegt om een warmtepomp te combineren met luchtverwarming:
- ISOLATIE – Het rendement van een warmtepomp in combinatie met luchtverwarming is alleen optimaal in zeer goed geïsoleerde woningen en panden.
- WARM TAPWATER – Als je een direct gestookte luchtverwarmer kiest, is er een aparte warmwater voorziening nodig. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden zoals een elektrische boiler, warmtepomp boiler of een elektrische CV-ketel.
- RENDEMENTSVERLIES IN DE WINTER – Tijdens een koude winterperiode heeft de warmtepomp relatief veel energie nodig om de koude lucht van buiten te verwarmen tot warme lucht voor in huis. De grote temperatuursverschillen zorgen voor een beperkt rendement van de pomp gedurende de winter.
In een warmtepomp zit een buis met een speciale vloeistof. Deze neemt warmte op uit de lucht, bodem of grondwater en geeft de warmte via een warmtewisselaar af aan het verwarmingscircuit (water of lucht) in de woning.
Met uitzondering van de hybride oplossing, zijn al deze oplossingen gasloos toe te passen. Ze gebruiken dan alleen stroom en dat kan ook worden opgewekt door wind of zon, wat het dubbel zo duurzaam maakt.
Nadelen Warmtepomp
Ja deze zijn er echter ook. “Een warmtepomp is alleen rendabel als er sprake is van een goed geïsoleerd huis”. Als de warmtepomp te hoge temperaturen moet leveren op koude dagen, loopt het rendement sterk terug.