TIP!, Wist u dat u met luchtverwarming slim kunt besparen!

Wist u dat u met luchtverwarming slim kunt besparen!

Stel: Uw gezin is overdag veel weg ,ouders naar het werk, kinderen naar school.

  • U wilt morgens wel lekker behaaglijk uit bed komen, dus u zet de thermostaat even wat hoger en omdat uw woning met luchtverwarming zeer snel opwarmt en u zet de thermostaat na een half uurtje weer lager want u gaat  straks allen de deur uit naar het werk en naar school dus de verwarming kan laag gezet worden bv.  naar 12 graden, u komt allen na vieren of later weer thuis, de verwarming heeft bijna geen gas verbruikt en bij aankomst thuis zet u de thermostaat omhoog voor een uurtje, intussen gaat u eten koken daardoor warmt u het huis enig sinds op, u kunt als u zonnepanelen heeft ook kiezen om elektrisch  (Infraroodpanelen) bij te verwarmen in de ruimte waar u doorbrengt, wordt het te koud kunt dit proces een keer herhalen! zo kun je dus eenvoudig besparen!, vloerverwarming is de traagste verwarming die er is en dient de gehele dag op temperatuur gehouden te worden, maar ook radiatoren warmen je huis niet snel op en kan uren duren voordat de temperatuur vanaf 12 graden de 20 zal bereiken waardoor deze beide systemen vloerverwarming en cv in tussentijd al heel wat gas hebben verbruikt, dus luchtverwarming in deze dure tijden is zo gek nog niet!!
  • Luchtverwarming is de snelste verwarming in tijd als het om het opwarmen van een woning gaat!
  • Dus als u eenvoudig uw gasrekening wil laten dalen is deze methode het proberen waard.
  • Infrarood panelen (IR panelen) kunnen een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, behalve als je huis zeer goed geïsoleerd is.
  • U kunt natuurlijk lekker uw zelf warmhouden, een mooi plaid op je bank kan natuurlijk niet ontbreken. Het staat niet alleen erg stijlvol, het is ook nog eens heerlijk om eronder te kruipen als je het koud hebt. Verstop je er onder en je zal in no time lekker warm zijn. Hoef je tenminste ook niet op te staan om naar de thermostaat te lopen.
  • Warm aankleden, Een beetje voor de hand liggend zou je denken, maar toch kiezen veel mensen ervoor om meteen de verwarming hoog te zetten in plaats van eerst wat warmere kleding aan te doen. Daarom kun je beter eerst een extra dikke trui aan doen, en daarna pas kijken of het nou echt nodig is de verwarming hoger te draaien of niet.

 

Bijverwarming met Infraroodpanelen;

Infrarood panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt (convectieverwarming). Deze warmtepanelen zet je neer of hang je aan de muur of aan het plafond. Ze geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ook al is de temperatuur nog laag. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg. Infraroodpanelen worden ook wel IR-panelen genoemd.

Infraroodpanelen worden heel snel warm en zijn daardoor geschikt als bijverwarming op een bepaalde plek, voor een wat kortere tijd. Om ruimtes de hele tijd te verwarmen, zijn ze eigenlijk alleen geschikt als je huis zeer goed geïsoleerd is en dus weinig warmte verliest. De infraroodpanelen verwarmen dan ook de meubels, vloer en wanden en daarmee indirect ook de lucht. In een huis met minder goede isolatie kost dit veel energie.

Let op: behalve infraroodpanelen zijn er ook andere soorten infrarood verwarming. Bijvoorbeeld infrarood vloerverwarming, -wandverwarming en -plafondverwarming, infrarood folie en infrarood kacheltjes. Ze worden vaak als duurzaam aangeprezen, maar dat zijn ze niet. Al deze soorten zijn net zo onzuinig als gewone elektrische verwarming. Lees meer onder het kopje Niet zuinig: infrarood kachel en infraroodvloerverwarming.