U heeft pas een woning gekocht met luchtverwarming en wilt deze laten verwijderen!

Bestaande luchtverwarmings-installatie vervangen door vloerverwarming of lage temperatuur verwarming kan dat zonder kan dat zomaar zonder dat dit problemen oplevert ?

 


LET OP! 

  • U heeft een huis met luchtverwarming en de luchtverwarmer is intussen 20 jaar oud of ouder en wilt deze laten vervangen door een nieuwe duurzame en energiezuinige verwarmer.
  • Veelal komt u met deze vraag bij uw plaatselijke installateur terecht voor deze vraag!
  • Het advies van de de installateur is negen van de tien keer …. vervangen door vloerverwarming met eventueel een hybride of warmtepomp systeem.
  • U vindt dit een juiste oplossing en u laat de installatie vervangen door een volledig nieuwe installatie met vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren en denkt hier mee dan de juiste keuze te hebben gemaakt.
  • Maar hoe is het met de ventilatie van de woning gesteld, hier wordt vaak niet bij stil gestaan.

 

Luchtverwarming

Een woning met luchtverwarming wordt 2 tot 3x per uur geventileerd door het lucht-kanalensysteem dat door de gehele woning is aangebracht, waardoor het met de ventilatie in de woning volgens het bouwbesluit Nen 1087 aan de ventilatienorm uitstekend voldoet. Maar dit is niet het enige,  in uw woning zijn geen ventilatieroosters geplaatst, dit wordt via een supletiekanaal (verse toevoer van buiten) op de  aanzuigzijde van de luchtverwarmer is aangesloten zodat u gewaarborgd bent van verse binnenlucht. Doordat er op de badkamer, toilet, keuken en bijkeuken veelal een ventilatie unit is aangebracht wordt er ook 24 uur per dag vervuilde lucht naar buiten afgevoerd tot maximaal 225 m3/h per uur.

Wij willen hier mee zeggen indien u besluit de complete luchtverwarming installatie laat verwijderen u ook geen verse buitenlucht ventileert. Er zitten geen ventilatierooster in uw raamkozijnen uw huis is dan volledig pot dicht en er wordt ook door het ventilatiesysteem van de badkamer, toilet en keuken maximaal 225 m3/h lucht afgezogen waardoor uw woning in theorie lucht te kort komt en uw gezondheid in gevaar komt. Natuurlijk gaan de buitendeuren zo nu en dan open, waardoor er verse lucht binnen komt, maar uw woning voldoet niet meer aan het bouwbesluit NEN 1087.
Om iedereen die in Nederland een woning bouwt, verbouwt of renoveert houvast te geven qua wet- en regelgeving, heeft de Rijksoverheid het Bouwbesluit in het leven geroepen. Hierin zijn alle regels vastgelegd waar zowel bouwprofessionals als doe-het-zelvers zich aan moeten houden. Vanzelfsprekend wordt er in het Bouwbesluit ook duidelijkheid gegeven waaraan de mechanische ventilatie in een woning moet voldoen.

Bouwen of verbouwen, lees eerst het bouwbesluit!

De norm voor luchtverversing die in het Bouwbesluit wordt gehanteerd is NEN 1087. Binnen die norm wordt meer duidelijkheid gegeven aan welke technische eisen de ventilatievoorzieningen dienen te voldoen. In het Bouwbesluit worden de voorzieningen voor luchtverversing, thermisch comfort, de richting van de luchtstroming en de regelbaarheid van mechanische ventilatie gedefinieerd. Dat geldt ook voor de plaats van een toevoeropening waarlangs frisse buitenlucht naar binnen kan stromen en de afvoeropening waarlangs de lucht van binnen juist wordt afgevoerd.
Veel mensen waren zich er al veel langer van bewust dat voldoende en goed functionerende ventilatie essentieel is om gezond en veilig te kunnen wonen. Door alle aandacht van geleerden die tijdens de coronapandemie constant hamerden op het belang van goede ventilatie, staat dit onderwerp nu echter nog nadrukkelijker op de kaart.
Het Bouwbesluit (versie 2012) wijdt niet voor niets een volledige paragraaf aan de wettelijk gestelde eisen voor mechanische ventilatie in een woning, waarbij de ventilatiecapaciteit per ruimte ook nog eens afzonderlijk benoemd wordt. Dus heb je plannen voor het bouwen, verbouwen of renoveren van een woning, lees dan zeker even artikel 3.29 van het Bouwbesluit, dan weet je precies waaraan de mechanische ventilatie in de keuken, woonkamer, badkamer, toilet, slaapkamer en studeerkamer moet voldoen.

Voor je gezondheid is het dus belangrijk om je huis goed te ventileren. Helaas is de ventilatie in de meeste huizen niet goed. In 1 van de 10 woningen zit schimmel en in veel huizen hangt binnen meer fijnstof dan buiten.
De lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild. We ademen, koken, drogen de was, kopen nieuwe spullen en in de helft van de huizen wordt nog gerookt. Daarom is het belangrijk om de lucht in huis goed te verversen. Vieze lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen komen. Dat kan via naden en kieren, of door roosters of open raampjes.
Vieze lucht in huis is slecht voor je gezondheid. In vochtige ruimtes kunnen ongezonde schimmels groeien. Als je allergisch bent of last hebt van je neus, longen of luchtwegen, krijg je daar meer last van als de lucht vervuild is.

Tips voor ventileren

  • Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht: zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open. Zorg ook dat de lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in de deur of muur.
  • Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand.
  • Roken zorgt voor veel vervuiling, dus rook liever niet in huis. En zorg voor minder vocht in huis: hang de was buiten op, kook met de deksel op de pan en maak vloeren droog na het dweilen.
  • In verf en spaanplaat zitten schadelijke stoffen. Gebruik oplosmiddelarme verf en spaanplaat met keurmerk.
  • Heb je nog een geiser? Zorg dat die een afvoer naar buiten heeft. Laat de schoorsteen van een open haard regelmatig vegen en zorg voor voldoende luchtaanvoer tijdens het stoken. Bekijk de tips voor beter stoken.
  • Wil je weten of jij genoeg ventileert? Dit kun je checken met een CO2-meter. Kijk voor meer informatie op Natuurlijke ventilatie of Ventilatie met mechanische afvoer.

Natuurlijke ventilatie of via ventilatiesysteem

Er zijn een aantal vormen van ventilatie. In de meeste oude huizen is geen automatisch geregeld ventilatiesysteem aanwezig. In deze woningen is er natuurlijke ventilatie door roosters en (kiep)ramen. Ook het naar binnen gaan van lucht door naden en kieren zorgt voor natuurlijke ventilatie. Wanneer u uw huis goed isoleert, en naden en kieren dicht, is er minder natuurlijke ventilatie. Dit betekent dat er niet altijd voldoende geventileerd wordt voor een gezond binnenklimaat. Daarom is een ventilatiesysteem een belangrijke vervolgstap na het isoleren van een woning.
Met een mechanisch ventilatiesysteem (of MV-box) zorgt u ervoor dat er altijd ‘schone’ lucht in de woning aanwezig is. Het ventilatiesysteem zuigt de ‘vuile’ lucht uit de woning weg. Tegelijkertijd komt schone lucht via ventilatieroosters en (kiep)ramen vanzelf naar binnen. Dit heeft nog steeds als nadeel dat koude lucht de woning in komt en aanvoelt als tocht of een koude stroming. Ook moet de verwarming dan op koude dagen harder werken en dat is niet energiezuinig.
Met (centrale) balansventilatie voelt u geen tocht meer. Het systeem regelt niet alleen de afvoer, maar ook de aanvoer van lucht en zorgt dat deze twee luchtstromen in balans (evenwicht) zijn met elkaar. En (centrale) balansventilatie wordt extra energiezuinig als u ook nog een systeem kiest met warmteterugwinning. Daarmee wint u tot 95% van de warmte terug die aanwezig is in de afvoerlucht. Deze warmte wordt dan overgedragen aan de inkomende verse lucht. Op die manier hoeft u minder te stoken en kunt u energie besparen én het comfort in huis verhogen.