Een koolmonoxidemelder plaatsen dient op de juiste manier te gebeuren.
Prijsindicatie €. 52,50 incl. btw, excl. verzending.
Prijsindicatie €. 42,50 incl. btw, excl. verzending.
Kidde CO melder compact 4,5V, digitaal display
Model K5DCO
- Continue monitoring van koolmonoxide
- Het digitale display geeft voortdurend de gedetecteerde CO-niveaus weer
- Multifunctionele groene en rode LED’s om de stroom- en alarmstatus aan te geven
- Het einde-levensduur-alarm waarschuwt de gebruiker om het alarm na minimaal 10 jaar bescherming te vervangen
- Test/Reset-knop voor het regelmatig testen van de alarmfunctie
- Werking op batterijen – 2 x AA-alkalinebatterijen worden standaard meegeleverd
- Het compacte en lichtgewicht digitale CO-alarm op batterijen biedt essentiële bescherming tegen de gevaren van dodelijke koolmonoxide en zorgt voor continue monitoring van het CO-niveau.
- Dit kleine, gebruiksvriendelijke alarm is ideaal voor gebruik in alle woonruimtes en kan aan de muur of het plafond worden geïnstalleerd of vrijstaand op een tafel of plank worden gebruikt. Het digitale LCD-scherm geeft te allen tijde de gedetecteerde gevarenniveaus weer voor extra geruststelling.
- Gecertificeerd volgens de nieuwste EN50291-1:2018-normen
Plaatsing CO koolmonoxidemelder
Het is van groot belang dat u kijkt naar de ruimte en omgeving waar een CO-melder gemonteerd wordt. Houdt hierbij bijvoorbeeld rekening met aanwezige luchtstromen, deuren en geïnstalleerde verbrandingstoestellen. Op sommige plekken kunnen geen CO-melders geplaatst worden. U kunt hierbij denken aan te vochtige ruimtes, achter gordijnen of direct boven een hittebron. Het is ook van belang dat er gekeken wordt naar de hoeveelheid koolmonoxidemelders die geplaatst moeten worden. Als er meerdere verbrandingstoestellen aanwezig zijn is het advies om in de buurt van ieder toestel een CO-melder te plaatsen. Daarnaast zijn aangrenzende ruimtes, slaapkamers en verblijfsruimtes belangrijke plekken om een melder te monteren.
Een risicovolle omgeving waar de kans bestaat dat er koolmonoxide ontstaat is bijvoorbeeld een geiser, cv-ketel, combiketel of kachel. Een koolmonoxidemelder dient aan de wand te worden gemonteerd op een hoogte van circa 1,40 meter. Plaats de CO-melder aan de kant het verbrandingsapparaat op minimaal 1 tot 3 meter afstand ten opzichte van het toestel. Houdt ook enige afstand tussen de plek waar de melder is gemonteerd en het plafond. In een slaapkamer dient een koolmonoxidemelder op “slaaphoogte” te worden gemonteerd. Het is van belang dat de melder dicht bij het ademhalingsgebied wordt opgehangen. Een koolmonoxide melder plaatsen in een dode hoek is onverstandig omdat daar geen luchtstromingen zijn.
Op welke hoogte en positie monteer ik een koolmonoxidemelder?
- Monteer een CO-melder aan de wand op ongeveer 1,40 meter hoogte;
- Houdt enige afstand ten opzichte van het verbrandingstoestel;
- Houdt minimaal 30 cm afstand ten opzichte van het plafond of een hoek;
- Houdt minimaal 60 cm afstand ten opzichte van de vloer;
- In slaapkamers op slaaphoogte;
- In woonkamers op zit hoogte op de bank;
- Een CO-melder dient altijd in de luchtstromen te worden gemonteerd en minimaal 30 cm uit in de ruimte aanwezige hoeken.
Waar kan ik het beste een Koolmonoxide melder plaatsen?
- In iedere ruimte met een verbrandingstoestel en aangrenzende ruimtes waar mens en/of dier een aanzienlijke tijd doorbrengt;
- Alle slaapverblijven;
- Ruimtes met een open haard of aggregaat;
- Ruimtes waar mensen voor een langere periode verblijven, bijvoorbeeld een werk- of woonkamer.
Op welke plekken kan ik geen koolmonoxidemelder plaatsen?
- Directe omgeving van een kooktoestel;
- Hoeken ( bewaar minimaal 30 cm afstand t.o.v. hoeken in ruimtes )
- Buiten;
- In kleine afgesloten ruimtes, bij voorkeur daarnet buiten;
- In te vochtige ruimtes;
- Tochtige plekken of hoeken;
- Direct boven hittebron zoals radiatoren;
- Achter gordijnen en meubels.
Hoe werkt een koolmonoxidemelder?
Een koolmonoxidemelder neemt verhoogde concentraties koolmonoxide waar en slaat alarm als de grenswaarde gedurende een bepaalde periode overstegen wordt. De CO-melder werkt volledig zelfstandig en meet elke minuut of er in de ruimte een verhoogde concentratie koolstofmonoxide aanwezig is. De meetranges voor koolmonoxide worden uitgedrukt in zeer nauwkeurige ppm waarden (afkorting voor parts per million). Hoe snel een CO-melder alarm slaat, is mede afhankelijk van de grootte van een ruimte en hoeveelheid ventilatie er in de ruimte aanwezig is. Daarnaast is van invloed welke luchtstromen er zijn en waar en in welke hoeveelheden de koolmonoxide de ruimte binnenkomt.
Een koolmonoxidemelder redt levens
Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk en giftig gas dat snel wordt opgenomen in uw bloed en staat bekend als sluipmoordenaar. Dit schadelijke gas is reukloos, smaakloos en onzichtbaar. Koolmonoxide is een verbinding die ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstof houdende stoffen zoals aardgas, hout en olie. Indien er verhoogde concentraties koolstofmonoxide in een ruimte aanwezig zijn, bestaat de kans dat u een koolmonoxidevergiftiging oploopt. Het plaatsen van een koolmonoxidemelder zorgt ervoor dat u en uw gezin tijdig worden gewaarschuwd wanneer er koolmonoxide vrijkomt.
Koolstofmonoxide wordt vaak onderschat en niet tijdig herkend als mogelijke oorzaak bij een ongeval. Alleen al in Nederland vallen er elk jaar circa tien dodelijke slachtoffers en worden honderden personen met een koolmonoxidevergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. Ons advies is om uzelf te verdiepen in de gevaren van koolmonoxide, zodat u weet hoe u het beste kunt handelen wanneer de koolmonoxidemelder alarm slaat.