FAQ

Energiebesparende Maatregelen

Brink / Intergas HRE Combiketel + Xtend Hybride warmtepomp

Duurzame energie

Op het gebied van duurzame energie komen steeds meer producten op de markt. Zo zijn er zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen en nog veel meer producten. Niet elk huis leent zich voor zonnepanelen, en niet elk huis leent zich voor een warmtepomp. EconVice kan u de meest geschikte oplossing adviseren.

Luchtverwarming combineren met een warmtepomp!

Vele woningeigenaren die een gasgestookte luchtverwarmingsinstallatie hebben vragen zich af, kan ik overstappen naar luchtverwarming in combinatie met een Warmtepomp of een Hybride oplossing!  Indien u een gasgestookte of een indirect-gestookte luchtverwarmer heeft dan is het zeker niet eenvoudig om zomaar over te stappen!  Luchtverwarming is een hoge temperatuurverwarming, dat wil zeggen de warme lucht die naar uw uitblaasroosters wordt getransporteerd wordt in de luchtverwarmer op temperatuur gebracht van gemiddeld 70 graden Celsius.

Voorbeeld;

Uw woning heeft in de ochtend dat u opstaat een temperatuur (nachtverlaging 15°C) van 15 graden, u zet de thermostaat op 20°C (dag temperatuur) de luchtverwarmer gaat opstarten. De ruimte temperatuur is 15°C en wordt aangezogen via de retourroosters/retourkanaal naar de luchtverwarmer, de luchtverwarmer gaat deze lucht opwarmen tot 70°C in de luchtverwarmer, doordat de systeemventilator gaat draaien op de juiste ingestelde snelheid ( luchtsnelheid op uw luchtroosters) zal de uitblaastemperatuur ongeveer tussen de 55 en 60 graden bij uw roosters uitkomen. Indien de snelheid en de hoeveelheid toevoerlucht goed is ingeregeld zal dit een comfortabel gevoel geven en uw woning op de juiste en meest zuinige manier opwarmen tot de 20°C die was ingesteld.

Brink Elan 16 + WP onderzijde            Thermostaat regeling             Brink buitenopstelling Warmtepomp

 

Wilt u zoals in het voorbeeld de overstap naar lage temperatuur verwarming maken,

b.v. met een Warmtepomp die maximaal tot 40°C opwarmt i.p.v. 70°C zult u bedrogen uitkomen, het comfort wordt niet behaald en u begint te klagen dat u uw woning niet warm krijgt en tevens een hoog stroomverbruik ondervind doordat de warmtepomp langdurig op maximaal vermogen moet draaien!   Dat betekent dat uw uitblaastemperatuur bij uw luchtroosters i.p.v. 55 en 60 graden terug is gelopen naar misschien wel 15°C en over uw wooncomfort maar niet te spreken. Lage temperatuur luchtverwarming is alleen mogelijk als uw woning super geïsoleerd en hiervoor geschikt is. Dus laat u eerst goed voorlichten, laat een thermische scan van uw woning maken en een nieuwe warmteverlies berekening dan pas kunt u hierover een afspraak inplannen met een specialist in lage-temperatuur-verwarming!

Vraag? Hoe werkt een Warmtepomp!

U kunt je de warmtepomp vergelijken met een koelkast: een koelkastmotor onttrekt warmte uit het koel- en vriesvak en loost die aan de achterkant van het apparaat. Een warmtepomp doet in principe hetzelfde, maar onttrekt warmte aan de omgeving en geeft die af aan je woning.

Luchtwarmtepomp

Het meest gebruikte type is de luchtwarmtepomp. Deze elektrische warmtepomp zuigt buitenlucht aan, die daar in aanraking komt met vloeibaar koudemiddel. Deze stof heeft een heel laag kookpunt, waardoor de warmte van de lucht er al voor zorgt dat het koudemiddel verdampt tot een gas. Het gas stroomt vervolgens naar een compressor, waar het wordt samengeperst. Door de druk stijgt de temperatuur van het koudemiddel. Het gas reist hierna naar een condensor, waar het afkoelt en weer in een vloeistof verandert – condensatie genoemd. De warmte die bij dit proces vrijkomt, wordt overgedragen aan uw verwarming systeem  hierbij wordt het koudemiddel door een expansieventiel geperst om de druk en temperatuur te verlagen. Hierna begint het proces weer van voren af aan.

In combinatie met zonnepanelen

Wie een warmtepomp met zonnepanelen (die de warmtepomp van elektriciteit voorzien) combineert, krijgt een ontzettend duurzame manier van verwarmen. Daardoor kun je (deels van het gas af)  Zo’n warmtepomp kan dan de huidige cv-installatie volledig (all-electric) of deels (hybride) vervangen.  In dat laatste geval neemt de warmtepomp het meeste verwarmingswerk voor zijn rekening en springt de cv-ketel zo nu en dan bij.

Nadelen

Ja deze zijn er echter ook. “Een warmtepomp is alleen rendabel als er sprake is van een goed geïsoleerd huis”.  Als de warmtepomp te hoge temperaturen moet leveren op koude dagen, loopt het rendement sterk terug.

Kosten

Ook is de investering hoger dan voor een cv radiatoren installatie. Bovendien moet daarbovenop soms geïnvesteerd worden in vloerverwarming of lage temperatuur-radiatoren.” In combinatie met indirect gestookte luchtverwarming ligt de lat nog hoger, luchtverwarming is een hoge temperatuur verwarming (70/80 °C) hierbij speelt de isolatie van de woning een nog grotere rol.

Advies

Laat uw woning door een professioneel bedrijf, oftewel een thermograaf, die warmtebeelden kan maken en analyseren. Je herkent hem aan Level I certificering van het Infrared Training Center. Vraag naar aantoonbare ervaring met bouwkundige thermografie.

Zodra er na een uitgebreid rapport en een nieuwe verwarmingstransmissie berekening is gemaakt, kan bekeken worden wat van mogelijkheden er voor uw woning zijn om een eventuele overstap te maken naar een duurzame lage temperatuur verwarming.

Woningscan zicht op bouwkundige problemen per bouwperiode (eigenhuis.nl)

“zorg dat eerst de buitenkant goed is!, voordat u binnenshuis duurzame installaties laat installeren”

Elektrische tijdsnet

Op steeds meer plekken in ons land is het elektriciteitsnetwerk overbelast. Als de overheid niet ingrijpt, verandert dat de komende jaren niet! Als wij in Nederland met zijn allen nu zouden overstappen naar een warmtepomp, betekent dat ook dat het elektrische tijdsnet hierop moet worden aangepast. Dat kost niet alleen veel geld, maar een flinke uitdaging om dit te kunnen realiseren, Vooral vakmensen moeilijk zijn te krijgen!

Isolatie

Om te voorkomen dat de warmte uw woning te snel verlaat, is goede isolatie noodzakelijk. Isoleren gaat verder dan muren alleen. Ook vloeren, daken, ramen en buizen leveren met goede isolatie een optimaal rendement. Om te voorkomen dat uw huis “potdicht” wordt, is goede ventilatie noodzakelijk. Wanneer uw huis goed wordt geïsoleerd, bespaard u al snel 50% op uw energienota.

Ventilatie

Een comfortabel binnenklimaat heeft een goedwerkend ventilatiesysteem nodig. Ventileren is noodzakelijk in een energiezuinige woning. Droge frisse lucht wordt sneller warm dan vochtige lucht, waardoor uw verwarmingssysteem minder hoeft te stoken. Natuurlijk moet de ventilatie zo uitgebalanceerd worden, dat er niet te veel warmte naar buiten gaat.
Gelukkig zijn er momenteel verschillende gebalanceerde ventilatiesystemen, die dit alles nauwkeurig in de gaten houden. En, goede ventilatie draagt bij aan uw gezondheid!

Maatregelen die u zelf kunt nemen

Natuurlijk kunt u ook zelf uw steentje bijdragen. Door simpele maatregelen als bijvoorbeeld spaarlampen en stand by killers, bespaart u snel en gemakkelijk op uw energienota.

  • Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten altijd op het energielabel. Een  koelkast, vaatwasser of wasmachine met het label A+++
  • Zet apparaten die niet gebruikt worden helemaal uit in plaats van op de stand-by stand. Zorg ervoor dat er niet onnodig lampjes branden. Ook telefoonopladers.
  • Zet de vaatwasser en wasmachine alleen aan als ze vol zitten.
  • Dak, muur en kruipruimte-isolatie aan laten brengen, Isoleer het huis goed om zoveel mogelijk warmte binnen te houden. Doe de gordijnen dicht als het buiten koud is en vervang enkelglas door HR++
  • Zet de verwarming een graadje lager. Met 1 graden minder kan je al 7% energie besparen, trek een warmere trui aan.

 

bouwkundige inspecties bij aan- en verkoop van uw woning, energie bespaarscans en thermografische inspecties.

Contactgegevens

Eric de Jong & Partners

Eric de Jong & Partners
De Poel 5
8502 TT Joure

Uw contactpersoon: Wietske de Jong
Tel: (0513) 410 256

E-mail: info@ericdejong-partners.nl

website: https://www.ericdejong-partners.nl