Luchtverwarming combineren met een warmtepomp!

Luchtverwarming combineren met een warmtepomp!    (van het gas af?)                                                                                                       Vele woningeigenaren die een gasgestookte luchtverwarmingsinstallatie hebben vragen zich af, kan ik overstappen naar luchtverwarming in combinatie met een Warmtepomp of een Hybride oplossing!  Indien u een gasgestookte of een indirect-gestookte luchtverwarmer heeft dan is het zeker niet eenvoudig om zomaar over te stappen!  Luchtverwarming is een hoge temperatuurverwarming, dat wil zeggen de warme lucht die naar uw uitblaasroosters wordt getransporteerd wordt in de luchtverwarmer op temperatuur gebracht van gemiddeld 70 graden Celsius.

Voorbeeld;  Uw woning heeft in de ochtend dat u opstaat een temperatuur (nachtverlaging 15°C) van 15 graden, u zet de thermostaat op 20°C (dag temperatuur) de luchtverwarmer gaat opstarten. De ruimte temperatuur is 15°C en wordt aangezogen via de retourroosters/retourkanaal naar de luchtverwarmer, de luchtverwarmer gaat deze lucht opwarmen tot 70°C in de luchtverwarmer, doordat de systeemventilator gaat draaien op de juiste ingestelde snelheid ( luchtsnelheid op uw luchtroosters) zal de uitblaastemperatuur ongeveer tussen de 55 en 60 graden bij uw roosters uitkomen. Indien de snelheid en de hoeveelheid toevoerlucht goed is ingeregeld zal dit een comfortabel gevoel geven en uw woning op de juiste en meest zuinige manier opwarmen tot de 20°C die was ingesteld.

Wilt u zoals in het voorbeeld de overstap naar lage temperatuur verwarming maken, b.v. met een Warmtepomp die maximaal tot 40°C opwarmt i.p.v. 70°C zult u bedrogen uitkomen, het comfort wordt niet behaald en u begint te klagen dat u uw woning niet warm krijgt en tevens een hoog stroomverbruik ondervind doordat de warmtepomp langdurig op maximaal vermogen moet draaien!   Dat betekent dat uw uitblaastemperatuur bij uw luchtroosters i.p.v. 55 en 60 graden terug is gelopen naar misschien wel 15°C en over uw wooncomfort maar niet te spreken. Lage temperatuur luchtverwarming is alleen mogelijk als uw woning super geïsoleerd en hiervoor geschikt is. Dus laat u eerst goed voorlichten, laat een thermische scan van uw woning maken en een nieuwe warmteverlies berekening dan pas kunt u hierover een afspraak inplannen met een specialist in lage-temperatuur-verwarming!

Maar wat dan wel!  Laat uw woning door een professioneel bedrijf, oftewel een thermograaf, die warmtebeelden kan maken en analyseren. Je herkent hem aan Level I certificering van het Infrared Training Center. Vraag naar aantoonbare ervaring met bouwkundige thermografie.

Zodra er na een uitgebreid rapport en een nieuwe verwarmingstransmissie berekening is gemaakt, kan bekeken worden wat van mogelijkheden er voor uw woning zijn om een eventuele overstap te maken naar een duurzame lage temperatuur verwarming.

Woningscan zicht op bouwkundige problemen per bouwperiode (eigenhuis.nl)

Isolatie
Om te voorkomen dat de warmte uw woning te snel verlaat, is goede isolatie noodzakelijk. Isoleren gaat verder dan muren alleen. Ook vloeren, daken, ramen en buizen leveren met goede isolatie een optimaal rendement. Om te voorkomen dat uw huis “potdicht” wordt, is goede ventilatie noodzakelijk. Wanneer uw huis goed wordt geïsoleerd, bespaard u al snel 50% op uw energienota.

Ventilatie
Een comfortabel binnenklimaat heeft een goedwerkend ventilatiesysteem nodig. Ventileren is noodzakelijk in een energiezuinige woning. Droge frisse lucht wordt sneller warm dan vochtige lucht, waardoor uw verwarmingssysteem minder hoeft te stoken. Natuurlijk moet de ventilatie zo uitgebalanceerd worden, dat er niet te veel warmte naar buiten gaat.
Gelukkig zijn er momenteel verschillende gebalanceerde ventilatiesystemen, die dit alles nauwkeurig in de gaten houden. En, goede ventilatie draagt bij aan uw gezondheid!

Maatregelen die u zelf kunt nemen
Natuurlijk kunt u ook zelf uw steentje bijdragen. Door simpele maatregelen als bijvoorbeeld spaarlampen en stand by killers, bespaart u snel en gemakkelijk op uw energienota.

  • Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten altijd op het energielabel. Een  koelkast, vaatwasser of wasmachine met het label A+++
  • Zet apparaten die niet gebruikt worden helemaal uit in plaats van op de stand-by stand. Zorg ervoor dat er niet onnodig lampjes branden. Ook telefoonopladers.
  • Zet de vaatwasser en wasmachine alleen aan als ze vol zitten.
  • Dak, muur en kruipruimte-isolatie aan laten brengen, Isoleer het huis goed om zoveel mogelijk warmte binnen te houden. Doe de gordijnen dicht als het buiten koud is en vervang enkelglas door HR++
  • Zet de verwarming een graadje lager. Met 1 graden minder kan je al 7% energie besparen, trek een warmere trui aan.