Het kabinet kondigde afgelopen voorjaar aan dat huishoudens vanaf 2026 geen nieuwe cv-ketel meer mogen kopen !

U mag geen CV-ketel / luchtverwarmer meer vervangen na 2026. Wat betekent dit voor u?

Door het gevolg van een nieuw pakket aan klimaatregelingen dat het kabinet begin mei 2023 aankondigde worden huiseigenaren verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp. Of op een ander duurzaam alternatief, zoals aansluiting op het warmtenet. Hiermee is een investering van 9,3 miljard euro gemoeid.

  • De verplichting geldt alleen bij het vervangen van de bestaande cv-ketel.  Er zal dus sprake zijn van een behoorlijke lange overgangsperiode.  Wie bijvoorbeeld in 2025 zijn cv-ketel vervangt, hoeft dus ,  zoals het er nu naar uitziet zal pas rond 2040  overgaan tot aanschaf van een warmtepomp. De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is zo’n 15 jaar.
  • Er zijn een aantal groepen die niet verplicht worden gesteld een warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel in 2026 (of daarna) aan vervanging toe is.
  • Er geldt een uitzondering voor:
  • Huishoudens die wonen in een appartement of monument
  • Huishoudens die binnen de komende jaren worden aangesloten op een warmtenet
  • Voor alle overige woningen, zoals rijtjeshuizen en vrijstaande woningen, geldt de verplichting wel.
  • Een uitzondering geldt ook voor huizen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp, bijvoorbeeld omdat ze onvoldoende geïsoleerd zijn of omdat er te weinig ruimte is om een pomp te plaatsen. Vervanging van de cv-ketel door een warmtepomp wordt ook niet verplicht voor woningen waarvan al bekend is dat die op korte termijn worden aangesloten op een alternatief voor aardgas.

Dit gaat het u minimaal kosten variërend van €. 6.500 tot €. 10.000 euro of meer.

De kosten voor een hybride warmtepomp zijn aanzienlijk. Hou rekening met een investering van minimaal €. 6.500 euro voor het apparaat zelf, inclusief installatie. Voor een hybride warmtepomp met meer vermogen ben je al snel €. 10.000 euro kwijt.
Warmtepomp installaties die ervoor zorgen dat je volledig van het gas af kunt, zijn nog duurder. De investering ligt dan rond de €. 15.000 tot €. 20.000 .
Er zijn ook fluisterstille bodem-warmtepompen, die gebruik maken van een andere techniek. Deze zijn vaak nog wat efficiënter, maar kunnen de kosten wel oplopen tussen de €. 30.000 tot €. 40.000.

Luchtverwarming.

Heeft u luchtverwarming dan lopen de aanschaf prijzen nog hoger op, dit heeft te maken dat uw luchtverwarmer een hoge temperatuur verwarming is (minimaal 70 graden cv water aanvoer) hier zijn zwaardere voorwaarden nodig! Isolatie van de woning speelt een grote rol hierbij.

  

Subsidie 2023

Iedereen die een warmtepomp wil aanschaffen, krijgt subsidie van de overheid.
De hoogte van de subsidie hangt af van het type pomp en het vermogen:

  • Hybride warmtepomp: € 1.950 tot € 3.000
  • Volledige lucht/water warmtepomp: € 1.950 tot € 4.500
  • Bodem-warmtepomp: € 3.750 tot € 6.000

Dit zijn gangbare bedragen. Voor bepaalde type modellen en vermogens kan het subsidiebedrag zelfs nog hoger liggen.
Huishoudens met een laag inkomen kunnen een gunstige lening aanvragen via het nationale warmtefonds.

Terugverdientijd!

Uiteindelijk levert een hybride warmtepomp wel een besparing van enkele honderden euro’s per jaar op!  Hoe groot de besparing is, hangt sterk af van de wisselende energieprijzen, het verbruik en het type huis. In hoeveel jaar de investering zichzelf heeft terugverdiend, is dan ook lastig te zeggen. De terugverdientijd voor een warmtepomp verschilt dus sterk. Schattingen gaan uit van gemiddeld zeven jaar, maar in sommige gevallen kan dit meer dan 10 jaren duren.