2023 wordt een goed jaar voor de Xtend, de hybride warmtepomp van Intergas.

Als de lijn uit het eerste half jaar wordt doorgetrokken tot het eind van het jaar, dan zal de verwarmingsfabrikant uit Coevorden ruim over de 30.000 stuks uitkomen.
Dat zegt Peter Cool, directeur bij Intergas Verwarming in de nieuwste aflevering van de Installatie Next-podcastserie. “Met de huidige productielijn kunnen we – als we in twee ploegen werken, wat we eigenlijk liever niet doen – ongeveer 100.000 stuks per jaar halen.”
De hybride heeft de wind mee: vorige week werden in Utrecht op het congres ‘Hybride in de warmtetransitie’ de resultaten gepresenteerd van het Demoproject Hybride een grote landelijke monitoring van 120 woningen met hybride warmtepompen. Het gemiddelde jaarlijkse gasverbruik van de deelnemende woningen, van diverse types en bouwjaren, daalde met 75% van 1850 naar 475 m3 gas.

Afgiftesysteem belangrijk

“Dat is best behoorlijk”, zegt Cool. “Het extra elektraverbruik viel best wel mee. Voor de gemiddelde woning levert dit een lagere energierekening op van 1.200 euro.” Maar niet alle woningen presteerden even goed. In de matig presterende woningen, zo’n 20 procent in het onderzoek, was boosdoener meestal een niet goed afgesteld afgiftesysteem. “Het gaat erom deze groep snel te helpen. Want anders komen er klachten en dat is niet goed voor de reputatie van de hybride warmtepomp.”

Onderzoek

Hybride warmtepompen maken grote gasbesparingen mogelijk, dit blijkt uit onderzoek dat Smart Energy Foundation, in opdracht van onder andere de Nederlands Verwarmingsindustrie (NVI), deed tijdens het Demonstratieproject Hybride Warmtepompen in de gebouwde omgeving, dat meldt E&W Installatietechniek. In het project werd het jaarlijkse energiegebruik van 120 woningen bestudeerd met en zonder een hybride warmtepomp. Het blijkt dat het gebruik van een hybride warmtepomp gemiddeld leidde tot 75 procent minder gasgebruik.

Voor het onderzoek werden de woningen bouwkundig niet aangepast, waardoor het effect van de hybride warmtepomp goed geanalyseerd kon worden. Het gemiddelde gasgebruik van de deelnemende woningen bedroeg 1.850 kubieke meter dat na plaatsing van een hybride warmtepomp daalde het tot 475 kubieke meter.

De woningen bespaarden tussen de 40 en 90 procent gas, met een gemiddelde van 75 procent. Het elektriciteitsgebruik van de woningen nam toe met 2.360 kilowattuur. Netto resulteerde dit in een jaarlijkse besparing van 1.000 euro per woning. Voor woningen met zonnepanelen op hun dak was de besparing nog groter.

“De uitkomsten van het demonstratieproject laten zien dat hybride warmtepompen onmisbaar zijn in de energietransitie. Ik verwacht dan ook dat de groei van hybride warmtepompen de komende jaren net zo hard zal gaan als we de afgelopen jaren hebben gezien bij zonnepanelen. Zo komen de klimaatdoelen snel dichterbij”, aldus Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland.

Hij voegde ook toe dat de normering van de verwarmingsinstallatie vanaf 2026 de groei van warmtepompen verder zal versnellen. “De uitkomsten onderstrepen nog eens dat dat minister De Jonge van Binnenlandse Zaken terecht heeft gekozen voor normering van cv-installaties vanaf 2026. Hybride warmtepompen worden de standaard voor het verwarmen van woningen. En dat gaat veel klimaatwinst opleveren.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *