Van het gas af ?  Met luchtverwarming zit je goed !

Van het gas af ?  Met luchtverwarming zit je goed !

       

Eén van de Nederlandse klimaatdoelen is om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken voor verwarming.

Dat betekent onder andere dat alle woningen en gebouwen klimaatneutraal moeten zijn en we van fossiele brandstoffen overgeschakeld moeten zijn op duurzame energie. We gaan daarom onze woningen in 2050 anders verwarmen. Het kabinet kondigde afgelopen voorjaar aan dat huishoudens vanaf 2026 geen nieuwe cv-ketel meer mogen kopen. Eindelijk dringt breed door dat we niet door kunnen gaan met het gebruik van aardgas. Het Klimaatakkoord van Parijs verplicht ons stappen te zetten en “Groningen” maakt duidelijk dat het snel moet.

Verbod op cv-ketel: wat nu?

Voor de (geïsoleerde) bestaande bouw zijn hybride oplossingen een goede keuze. Voor nieuwbouwwoningen wordt een All-electric warmtepomp als opwekker aangeraden of aansluiting op een warmtenet.

Geen paniek!

Je hoeft in 2026 niet gelijk afscheid te nemen van je bestaande cv ketel. Je hoeft hem namelijk pas te vervangen als de jouwe aan vervanging toe is. Eerder mag en kan natuurlijk ook.  Deze regel zal betekenen dat als de cv-ketel stuk gaat er (meestal) een duurzamer alternatief voor in de plaats komt. Het meest voor de hand liggende alternatief zal voor de meeste huishoudens een hybride warmtepomp zijn. Maar je kan ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp.

Voor huizen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp komt een uitzondering op de regel. Dat geldt ook als er op korte termijn plannen zijn voor een warmtenet in de wijk waar de woning op aangesloten kan worden. De verdere details van de nieuwe wet worden in de komende jaren uitgewerkt.

​Brink Climate Systems

Fabrikant Brink Climate Systems heeft al jaren de overtuiging dat deze transitie veel sneller gaat dan velen ons willen doen geloven. Zij hebben zich de laatste jaren dan ook ingezet op de ontwikkeling van de Elan-serie indirect gestookte luchtverwarmers, gevoed door een warmtepomp of warmtenet, als vervanger van de bestaande gasgestookte luchtverwarmers. Ook hebben ze voor de transitieperiode een hybride oplossing beschikbaar door de Allure luchtverwarmer te combineren met een warmtepomp.

Brink Elan 4 indirect-gestookte luchtverwarmer

Met de Brink Elan wordt warmte van de warmteopwekker zoals een warmtepomp overgezet op ventilatielucht. De Elan 4 is de keuze voor goed geïsoleerde woningbouw zoals Nul-op-de-meter woningen, voor woningen met meer warmtevraag zijn uitvoeringen met meer vermogen beschikbaar. Deze mini-luchtverwarmer is compact gemaakt, om deel uit te maken van een ‘stapelbare huisinstallatie’ in een krappe installatieruimte. Met 67 centimeter breed, 57 centimeter diep en 43 centimeter hoog is hij compacter dan zijn voorgangers.

De Elan 4 is een luchtverwarmer met een verwarmingscapaciteit van 4 kW. De Elan 4 kan worden gecombineerd met een warmtepomp voor verwarmen en koelen of met een warmtenet. Door een laag energieverbruik is de Elan 4 een mooie oplossing voor bijvoorbeeld (zeer) goed geisoleerde woningen of Nul op de Meter-woningen. Voor zoneregeling kunnen meerdere Elan 4 toestellen worden gebruikt. De Elan 4 is uitgevoerd met een intelligente regeling waarbij in combinatie met de Renovent Excellent ook de ventilatie via CO2-sensoren kan worden geregeld.

Gezond ventileren

Iedere ruimte in een woning wordt anders gebruikt en heeft daardoor ook een andere warmte- en ventilatievraag. De Elan 4 zorgt dat in elke ruimte apart verwarmd, gekoeld en geventileerd kan worden. Ook is het mogelijk om meerdere CO2-sensoren op de Elan 4 aan te sluiten.

Milieu Centraal

Op de website van Milieu Centraal staat een stappenplan waarop je maatregelen vindt om je huis geschikt te maken voor de toepassing van warmtepompen. Als de energievraag van je woning is gereduceerd door isolatie en kierdichting wordt ventileren extra belangrijk. Met de toepassing van een balansventilatiesysteem reduceer je de energievraag en zorg je voor een gezonde en prettige woning.

Combinatie luchtverwarming met een lucht-lucht warmtepomp

Een combinatie luchtverwarming met een lucht-lucht warmtepomp is vooral rendabel in energie neutrale woningen, die extreem goed geïsoleerd zijn!
In een lage energiewoning is een combinatie van een warmtepomp met luchtverwarming één van de meest efficiënte verwarmingssystemen!
​Er bestaan verschillende types warmtepompen. Het verschil tussen die types warmtepompen ligt in de manier waarop ze warmte opwekken en de manier waarop ze die opgewekte warmte in de woning verspreiden. In een lage energiewoning is een combinatie van een warmtepomp met luchtverwarming een van de meest efficiënte verwarmingssystemen.

De Elan 4 is een luchtverwarmer met een verwarmingscapaciteit van 4 kW. De Elan 4 kan worden gecombineerd met een warmtepomp voor verwarmen en koelen of met eeen warmtenet. Door een laag energieverbruik is de Elan 4 een mooie oplossing voor bijvoorbeeld (zeer) goed geisoleerde woningen of Nul op de Meter-woningen. Voor zoneregeling kunnen meerdere Elan 4 toestellen worden gebruikt. De Elan 4 is uitgevoerd met een intelligente regeling waarbij in combinatie met de Renovent Excellent ook de ventilatie via CO2-sensoren kan worden geregeld.

Eigenschappen Brink Elan 10, 16 en 25
ELAN ELAN 4
  direct of indirect indirect indirect
  verwarmen ja ja
  energiedrager water* water*
  zoneregeling  beide mogelijkdoor uitbreiding stapelbare units
  upflow/downflow beide mogelijk zijwaarts
  koelen met topkoeling met koud water (tot max. 16°C)
  ventileren optioneel met balansventilatie (Flair of Renovent) optioneel met balansventilatie (Flair of Renovent)
  buitenlucht aansluiting
  CO2 sturing optioneel, met sensoren optioneel, met sensoren
  capaciteit (kW) 10, 16 en 25 4
  te combineren met: (top)koeling, warmte-pomp-chiller, balansventilatie met WTW (top)koeling, warmte-pomp-
chiller, balansventilatie met WTW
  warm tapwatervoorziening optioneel optioneel
 * van Brink HRE CV-ketel, stadsverwarming of warmtepomp
**m.u.v. Allure B-10 HR

De voordelen van luchtverwarming

Klassieke verwarming via radiatoren of via vloerverwarming werkt altijd op basis van water of een vloeistof die verwarmt wordt. Dit gaat nogal traag, en radiatoren kunnen de warmte bovendien niet gelijkmatig verdelen. Luchtverwarming daarentegen gaat bijzonder snel, en de verwarmde lucht wordt veel gelijkmatiger verdeelt in de woning. Het is daardoor een zeer efficiënte en goede manier van verwarmen, die vooral in lage energiewoningen veel succes kent.

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Luchtverwarming werkt meestal op basis van een lucht-lucht warmtepomp. De lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, en gebruikt opgewarmde lucht om je woning te verwarmen. De lucht wordt opgewarmd door de buitenlucht onder hoge druk samen te persen met een compressor. Die verwarmde lucht wordt dan verspreidt via speciale inbouwtoestellen, die de warme lucht op een gelijkmatige wijze verdelen in huis.

Het rendement van een lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is de kleinste en de goedkoopste van alle types warmtepompen. Dat maakt de installatie erg eenvoudig, en de investering erg klein. Je kan een lucht-lucht warmtepomp eigenlijk een beetje vergelijken met een airco: sommige lucht-lucht warmtepompen kunnen zelfs ook koelen. Daartegenover staat wel dat het rendement van de luchtverwarming het laagste van alle types warmtepompen is. De buitenlucht, waar de warmtepomp zijn warmte uit haalt, wordt in de winter immers erg koud, waardoor de warmtepomp meer energie nodig heeft om de lucht op temperatuur te krijgen.

Rendabel in energie neutrale woningen

Luchtverwarming in combinatie met een lucht-lucht warmtepomp is dan ook vooral rendabel in energie neutrale woningen, die extreem goed geïsoleerd zijn: de lucht moet in deze woningen immers veel minder worden opgewarmd omdat het er van nature al warmer is door de hoge isolatiewaarde van een passiefwoning.

Deze regel zal betekenen dat als de cv-ketel stuk gaat er (meestal) een duurzamer alternatief voor in de plaats komt. Het meest voor de hand liggende alternatief zal voor de meeste huishoudens een hybride warmtepomp zijn. Maar je kan ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp.

Voor huizen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp komt een uitzondering op de regel. Dat geldt ook als er op korte termijn plannen zijn voor een warmtenet in de wijk waar de woning op aangesloten kan worden. De verdere details van de nieuwe wet worden in de komende jaren uitgewerkt.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van de traditionele gasgestookte cv-ketel en een elektrische warmtepomp. In principe zorgt de elektrische warmtepomp voor verwarming van het huis, maar als het heel koud is kan de cv-ketel bijspringen om extra warmte te produceren. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water uit de kraan.

Intergas HRE + Intergas Hybride Xtend

Wat zijn de voordelen van een hybride warmtepomp?

Het is zowel mogelijk om een warmtepomp naast je huidige cv-ketel te plaatsen, als een volledig geïntegreerde hybride warmtepomp (ketel + warmtepomp) aan te schaffen. Dit betekent dat als je een nieuwere ketel hebt, je deze kunt houden en er een warmtepomp bij kunt installeren om over te gaan tot een hybride systeem. Daardoor is het een relatief makkelijke overstap.

Warmtepompen gebruiken elektriciteit om te kunnen functioneren. Wanneer je overstapt op een (hybride) warmtepomp, zal het stroomverbruik toenemen en het aardgasverbruik flink afnemen. Een hybride warmtepomp vermindert het gasverbruik voor verwarming met gemiddeld 60 procent. Met de huidige gasprijzen scheelt dat veel op je energierekening, zeker als je ook nog je eigen stroom opwekt met zonnepanelen.

Intergas Xtend Hybride Warmtepomp

De Intergas Xtend is de eerste, volledig door Intergas ontwikkelde hybride warmtepomp. Deze add-on lucht/water warmtepomp heeft een vermogen van 5 kW en werkt samen met een hoog rendement cv-ketel om je woning van verwarming en warm tapwater te voorzien. Op deze manier kun je tot wel 80% besparen op je gasverbruik, zonder in te leveren op comfort.

De Intergas Xtend is een combinatie van een lucht/water warmtepomp, een binnenunit en hoog rendement cv-ketel. Door de buitenunit wordt zoveel mogelijk warmte (energie) uit de buitenlucht onttrokken die wordt omgezet in bruikbare warmte. Deze warmte wordt met behulp van koudemiddel de woning in geleid en gebruikt voor het centrale verwarmingssysteem. De cv-ketel levert het warme tapwater.

Is de warmtetoelevering van de warmtepomp onvoldoende om je woning te verwarmen? Zoals bijvoorbeeld bij hele koude buitentemperaturen, dan neemt de cv-ketel het over. Hierdoor ben je onder alle omstandigheden verzekerd van warm water en een comfortabel binnenklimaat.

Subsidiemogelijkheden

Subsidie-code Xtend: KA22154
Subsidiebedrag: € 2.400,-

Download hier de brochure 

Luchtverwarmer vervangen?

Wilt u uw gasgestookte luchtverwarmer gaan vervangen en wilt u persoonlijk advies over wat voor u de beste keuze is, dan helpen wij u graag verder.